9. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Spacecom ei jää viimaseks

Vahetult enne jõule mõistis Harju Maakohus ASile Spacecom ning tema juhatuse liikmele Oleg Ossinovskile kriminaalkorras konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimise katses rahalise karistuse vastavalt 500 000 ja 180 736 krooni. See on meil esimene kord, kui sellisel juhul kedagi kriminaalkorras karistatakse. Otsus pole ELi kontekstis siiski ainulaadne.

Viimasel ajal on nii ELis kui ka Eestis hakatud aina suuremat tähelepanu pöörama konkurentsiõigusega seonduvale. Tulemused pole end kaua oodata lasknud. Üksnes mullu trahvis Euroopa Komisjon äriühinguid konkurentsialaste rikkumiste eest enam kui 2,5 miljardi euro ulatuses. Neist enim kõneainet on pakkunud Microsofti lahend (ettevõtet trahviti 462 miljoni euro ulatuses).

Kõik see viitab konkurentsiõiguse tähtsuse tõusule ELis ja Eestis. Ettevõtete juhtidel tuleb hakata pöörama suuremat tähelepanu konkurentsiõiguse järgimisele.

Tihtipeale ei ole ettevõtte omanikud või ka tegevjuhtkond teadlikud, milliseid kokkuleppeid sõlmivad ettevõttes töötavad juhid ja müügimehed. Nii võib äriühingule esialgu tulusana paistev tehing osutuda konkurentsiõigusega vastusolus olevaks ja kriminaalkorras karistatavaks. Selline keelatud tegevus on näiteks hindade koordineerimine või turu jagamine konkurentidega. Turuvalitseja puhul piisab sarnases olukorras klientide erinevast kohtlemisest (nt allahindlused vms), et sattuda vastuollu seadusega.

Ettevõtte töötajad võivad igapäevase töö käigus konkurentidega või klientidega suheldes tahtmatult avalikustada info, mis võib kaasa tuua konkurentsiõiguse rikkumise, halvimal juhul kriminaalvastutuse nii teabe avalikustanud isikule kui ka äriühingule, kus isik töötab.

Üks viis veendumaks, et ettevõte järgib konkurentsiõiguse reegleid, on konkurentsialase õigusauditi tegemine ettevõtte sees. Konkurentsialase õigusauditiga saavad äriühingu omanikud ja juhtkond põhjaliku ülevaate lepinguist, kokkuleppeist, tegevusest, mis on vastuolus konkurentsiõigusega. Auditi raames tõstetakse esile ettevõttele probleemsemad valdkonnad ning pakutakse välja lahendusi, kuidas riske saaks ettevõtte jaoks parimal viisil maandada.

Spacecomi otsus on esimene, kuid mitte viimane sellelaadseist lahendeist. Kui ettevõtte juht ei taha riskida miljonitesse ulatuva rahatrahvi või vanglakaristusega, peaks ta korraldama äritegevuse konkurentsialase õigusauditi, koolitades ses vallas nii end kui ka töötajaid.

Autor: Ivar Kurvits

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt