Katre Pilvinski • 10. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

2007. aasta oli Tallinna börsil erakordne

"2007. aasta oli Tallinna börsi jaoks erakordne. Ühest küljest nägime kaheksa aasta järel börsiindeksi langust. Samas sooritati aasta jooksul börsil tehinguid sama palju kui eelneva nelja aasta jooksul kokku," sõnas Tallinna börsi juht Andrus Alber.

Tallinna börsil tehtud aktsiatehingute arv kasvas 2007. aastal 2006. aastaga võrreldes tema sõnul tõeliselt jõudsalt - 62 889 tehingult 142 919 tehingule.

Börsitehingute arvu tugeval kasvul on Viksi sõnul mitmeid põhjusi, muuhulgas näiteks börsi jätkuv rahvusvahelistumine ning parem nähtavus ja ligipääsetavus, aga ka pingeline ja emotsionaalne börsiaasta.

"Näeme, et Eesti elanike teadlikkuse ning investorite aktiivsuse osas on meil võrreldes enam arenenud lähinaabritega veel palju kasvuruumi ning Eesti majanduse kasvades ja börsiettevõtete lisandudes ootame kindlasti positiivsete trendide jätkumist investeerimisaktiivsuses ka sel aastal," ütles Tallinna börsi turuteenuste osakonna juhataja Kalle Viks. Langenud aktsiahinnad võivad tema sõnul luua just väärtuslikke ostukohti ning langustele järgnevad tõusud sobivad uute börsiettevõtete turuletoomiseks.

Keskmise börsitehingu väärtuse langus 2006. aastal 190 000 Eesti kroonilt (12 174 eurolt) 2007. aastal ligi166 000 kroonile (10 677 eurole) viitab Viksi sõnul tõepoolest sellele, et veidi on suurenenud erainvestorite tehingute osakaal. Kuid samas endiselt üsna suur tehingu summa viitab ka institutsionaalsete investorite jätkuvalt kõrgele tehinguaktiivsusele.

"Eestimaalaste investeerimisaktiivsus näitab jätkuvat tõusuteed. Rekordilise hüppe tegi börsitehingute arv - möödunud aastaga võrreldes kasvas nii Eesti-siseste kui piiriüleste börsitehingute arv üle kahe korra. Ka uusi väärtpaberikontosid avati 2007. aastal rohkem kui 2005. ja 2006. aastal. Jätkuvalt pöörati suurt tähelepanu pikaajalistele investeeringutele ning oma vanaduspõlve kindlustamisele.Et tulevikus inimeste investeerimishuvi üleval hoida, tuleb edaspidi tagada füüsiliste ja juriidiliste isikute võrdne kohtlemine investeerimistulude maksustamisel" sõnas Eesti väärtpaberikeskuse tegevjuht Kristel Johanson.

Investeerimispanga Evli Securities varahalduse strateeg Peeter Koppel kinnitas, et aktsiatega saab ka 2008. aastal raha teenida.

Viimase aja sündmused maailma finantsturgudel on Koppeli sõnul oluliselt suurendanud riskikartlikkust ning paljudki investorid on hakanud aktsiaid pelgama. "Ma olen nõus, et lähemal ajal ebakindlus jätkub ning seetõttu näeme me turgudel eelkõige volatiilsust ning keskpangad on tõrksad intressimäärade alandamise suhtes positiivseid signaale andma," märkis Koppel.

"Arenevates riikides käivitunud protsessid - investeerimisbuum ning infrastruktuuriinvesteeringud kallutavad eelistuse just arenevate turgude suunas," ütles Koppel.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt