Ain Alvela • 13. jaanuar 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Traktorite müüjad kui või sees

Väljend "kõigi aegade parim" tähendab muidugi seda, et tulemus, 688 müüdud uut traktorit, on suurim Eesti taasiseseisvumisele järgnenud ajal. Nõukogude ajaga pole siin veel midagi võrrelda, sest tol ajal toodi Maarjamaa kolhoosidesse ja sovhoosidesse tuhandeid traktoreid aastas.

Eelmise aastaga võivad kõige rohkem rahul olla Fendti, Valtra ja John Deere'i müüjad, iseäranis esimesed, sest Fendti traktorite müük suurenes koguni 60 protsenti. Arvuliselt suutsid aga kõige rohkem müüki 2006. aastaga võrreldes kasvatada just Valtra ja John Deere, kumbki 52 traktori võrra. Mõlema tootja arvukast mudelivalikust on isegi keeruline erilisi müügihitte välja tuua. Valtra puhul on nõutuimad ehk üle keskmise võimsusega masinad. John Deere'i traktoritest eelistatakse aga keskmise võimsusega mudeleid.

Läinud aasta tegi selgeks, et edaspidi on eelistatud seisus need traktorimüüjad, kes suudavad pakkuda võimalikult funktsionaalseid ja universaalseid mudeleid ega näe masina kasutusalana ainult põllumajandust. Nii on Valtra müügiedu taga suuresti asjaolu, et Valtra traktoritele on loodud võimalused näiteks teehooldustehnika, metsatõstukite, lumekoristusagregaatide jmt külgesobitamiseks. Landini traktorid on hinnatud aga näiteks turbakaevandajate seas.

Järjest olulisemaks muutub ka traktori ökonoomsus ja sellega töötamise mugavus. Eks see ole ka peamine põhjus, miks Belarusi müügi hiilgeaeg jääb Eestis kusagile 2002. aastasse.

Pärast seda on Minski traktorite müüginumbrid pidevalt vähenenud, sest mudelivalikus pole olulist arengut toimunud, samal ajal kui turule on saabunud üksjagu rohkem võimalusi pakkuvad, võimsad ja säästlikud masinaid.

Traktorimüüjad ise peavad lõppenud aastat normaalseks, aga erinevalt automüüjatest ei arvata, et lagi oleks juba käes. Tänavu loodetakse vähemalt sama suuri müüginumbreid, sest mullustel liidritel on juba praegu sahtlis kümneid müügilepinguid ja tellimusi. Tänavust müüki peaks tõhusalt tagant lükkama järjekordse väiketootjatele suunatud euroliidu abiraha eraldamine Eestile.

Toomas Jürgen, ASi Taure müügijuhataja

Pean eelmise aasta tulemusi normaalseteks, kuid pigem pessimist olles ei kipu nendest eufooriasse tõusma.

Eriti eduka müügi saime käima aasta lõpus, pingutasime ka, sest uus aasta tõotas tuua traktori hindade tõusu. Tegelikult hinnad küll muutusid, kuid kosmeetiliselt, mõni klient ei pane tähelegi. Ka praegu on kõva rütm sees - aprilli keskpaigani on ette teada, et kindlasti läheb kaubaks 78 Valtrat.

Tänavu kasvab müük veelgi, sest vajadus traktorite järele ju suureneb. Ka pangad hindavad, et põllumehe poolt riski pole, mistõttu on ka müüjatel veel ruumi sellelt turult raha kokku korjata.

Mati Kurik, OÜ Türi Bel-Est tegevjuht

Tulemused käivad lainetena. Eelmine aasta oli normaalne, ka see aasta algab võimsalt, praegu on eellepingutega kaetud 29 traktori müük.

2008 läheb samamoodi edasi - rikkad ostavad mugavaid ja võimsamaid lääne traktoreid, vaesemad Belarusse. Sest just sellest ostuotsus tuleneb - kel raha rohkem, eelistab ikka konditsioneeride ja teiste mugavustega, aga samas kallimaid masinaid.

Janno Kelt, ASi Mecro tootejuht

Eelmisel aastal oli John Deere'i müük keskmisest parem, aga lootused olid suuremad kui tulemused. Ju me ei osanud aasta alguses turu nii kiiret kerkimist ette näha.

Usun, et 2008. aasta tuleb veel paremate müüginumbritega. Ilmselt lähevad paremini kaubaks keskmise võimsusega, üle 100 hj traktorid.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt