Eesti jäi majandusvabaduse indeksis 12. kohale

Mariliis Pinn 15. jaanuar 2008, 12:18

Eesti jäi Heritage Foundationi ja Wall
Street Journali 2008. aasta maailma majandusvabanduse indeksis 162 riigi hulgas
12. kohale 77,8 protsendiga, mis on veidi madalam tulemus kui möödunud
aastal.

2007. aastal oli Eesti majandusvabaduse protsent 78,1. Eestis paranes viis majandusvabaduse kriteeriumit, samas kolm neist langes. Eesti oli 41 Euroopa riigi seas viies ja eesti tulemus oli tunduvalt kõrgem, kui piirkonna keskmine. Eesti sai kõrge tulemuse investeerimisvabaduses, finantsvabaduses, kinnisvara õiguses, ettevõtlus vabaduses ja ka korruptsioon on väike. Heritage Foundationi avalduse kohaselt on Eestis toimunud reformid edukad ja eeskujuks kogu Euroopale. Eesti võiks samas olla edukam, kui reguleeriks paremini riigiaparaadi suurust ja tööjõuturu vabadusi.

Reitingult on 90,3 protsendiga indeksis esikohal Hongkong, talle järgnevad Singapur, Iirimaa, Austraalia, USA ja Kanada..

Viimastel kohtadel on Põhja-Korea, Kuuba, Zimbabwe, Liibüa ja Birma. Montenegro, Šveitsi, Serbia, Sudaani, Iraagi ja Kongo Demokraatliku Vabariigi kohta on hinnang erinevatel põhjustel andmata jäänud.

Riike hinnatakse kümne näitaja alusel nagu kaubandusvabadus, ärivabadus, investeerimisvabadus, omaniku õigused, vabadus korruptsioonist jne. Eesti puhul tõstetakse esile investeerimisvabadust, omaniku õigusi, ärivabadust ja vabadust korruptsioonist, nenditakse aga valitsuskulude ülemäärast suurust ja tööturu liigset jäikust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2008, 12:54
Otsi:

Ava täpsem otsing