Kadri Jakobson • 20. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Lapselapse saatel internetti

Reedel oli Tallinnas Poska tänava pensionäride majas sigimist-sagimist palju. Õhevil memmed-taadid ootasid juba varakult uksel oma õpetajaid.

"Näe, lapsed tulevadki!" rõõmustas kaks uksel ootavat vanaprouat. Ja igaüks leidis oma: kokku said eakas õpilane ja nooruke õpetaja.

Koolilastele olid vanaprouad kaunistanud värviküllase võileivalaua ja küpsetanud portsu lihapirukaid.

Kuidas võtta vanaproualt hiirekartus või õpetada vanahärrale, kuidas internetist otsida üles bussigraafik? "Nendega peab olema lihtsalt väga kannatlik, nad on nagu väikesed lapsed," räägib üks õpetajaist, Viljandi C. R. Jakobsoni gümnaasiumi 11. klassi õpilane Kadi Kallas. "Neile on vaja pikemalt seletada ja nad saavad aru."

Arvutikooli läbi teinud Evi-Aili Mets pühkis ürituse ametlikumas pooles aeg ajalt silmanurgast pisara. Ta istub kolme noore neiuga kohvilauas ja on liigutatud. "Mina sain sellelt koolituselt endale teise lapselapse," lausub ta. Mariann õpetas prouale eeskätt dokumendi kirjutamist aga ka bussiaegade vaatamist.

"Kui oma vanavanematega eriti ei suhtle, siis on tore, kui sul on selles eas tuttav," ütleb Mariann.

Noormehed ja neiud Tallinna Inglise Kolledžist ütlesid, et ehkki algus oli veidi hirmutav, said nad eakate õppuritega hästi läbi ja see oli nende jaoks põnev kogemus.

"Kui enne eriti vanade inimestega ei suhelnud, siis nüüd leidsime neis uusi külgi. Nad on elutarkust täis," räägib Oliver Härmson. Tema klassivennad Oskar Matvere ja Mattias Tammeaid lisasid, et väga palju pidi asju kordama ja õpetama näiteks hiire vasakule klahvile vajutamist. "Nad olid väga entusiastlikud ja tahet täis. Kirjutasin talle ka kuus lehekülge õpetusi," lisab Oliver.

Mida eakad arvuti puhul kõige enam kardavad?

"Nad kardavad, et äkki ta vajutab valele nupule ja raha on läinud," räägib Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu juhatuse liige Rein Kriis. Ta ütleb, et eelkõige tahavad pensionärid ikkagi arvutis pangaülekandeid teha ja kommunaalmakse maksta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt