Väiksed jääkristallid võivad oluliselt
rikkuda jäätise pehmet struktuuri ning rikkuda muidu meeldiva maitseelamuse.
Probleemi võib aga lahendada USA teadlaste leiutatud söödav antifriis.
Tervisele ohutu antifriis on tehtud želatiinivalgust ning seda võib jäätumise vältimiseks lisada toidule, ilma et peaks kartma selle maitse rikkumise pärast.
„Tegemist on suure probleemiga külmutatud toiduainete valmistamisel,” ütles uuringut juhtinud Wisconsini ülikooli teadlane Srinivasan Damodaran. „Jääkristallide moodustumine võib muuta toidu struktuuri.”
Uuringu tulemused avaldati ajakirjas The American Chemical Society's Journal of Agricultural and Food Chemistry.
„Varasemad katsed valmistada toidu sees kasutatavat antifriisi ei ole olnud kuigi edukad,” ütles Damodaran. Keskendutud on peamiselt geneetiliselt modifitseeritud Antarktika kalade ja teiste külmas vees elavatest organismidest eraldatud ainetele. Teadlaste sõnul on nad loonud esimese looduslikel ainetel põhineva antifriisi.
Damodaran katsetas uue antifriisiga töödeldud jäätisega ning leidis, et antifriisi sisaldav jäätis sisaldab oluliselt vähem jääkristalle kui tavaline jäätis.
Kuidas aga takistab antifriis just jääkristallide moodustumist, lastes samal ajal jäätisel endal külmuda?
„See on miljoni dollari küsimus,” ütles Damodaran LiveScience’ile. „Me ei saa siiani täpselt aru, kuidas jääkristallid moodustuvad. Tegemist on keerulise ja põhjalikku uurimistööd nõudva küsimusega.”
Seotud lood
Olen veendunud, et tehisintellekt (AI) on saamas meie elu lahutamatuks osaks, kuigi selle juurutamine ja kasutuselevõtt võib võtta kauem aega, kui paljud eeldavad. Oleme juba näinud, kuidas AI suudab tõhusalt lahendada äärmiselt keerukaid ülesandeid. Samas on see tehnoloogia veel üsna kaugel täielikust äriprotsessidesse integreerimisest, mis nõuab põhjalikku tööd ja aega.