Pandimajad said loa kulda müüa

Hille Tressum 23. jaanuar 2008, 00:00

"Edaspidi võib väärismetalltoodete sisseveoga tegeleda ka jaemüüjana registreeritud ettevõtja. Väärismetalltooteid võib tulevikus müüa ka pandimajas," edastas eile pretsedenti loovaid kohtulahendeid ning seadusemuudatusi tutvustav e-teenus Digesta.

Tallinnas Kadriorus asuva TKE pandimaja juht Tõnis Mägi on arvamusel, et uus seadus muudab mõneti pandimajade tegevust. Tema sõnul realiseerivad pandimajad ka praegu omanikuta jäänud väärismetalli, kuid parem on seda ikka seaduse järgi teha.

Küsimusele, kas aprillist jõustuv väärismetalliseaduse muutmise seadus ka pandimaja tööd muudab, vastas Tõnis Mägi, et eks see uus seadusemuudatus muudab mõningal määral pandimajade elu. Väärismetall aga pandimajale peavalu ei valmista, kuna kulla hind ühe grammi eest on 150-175 krooni, mis on kordi väiksem summa kui kesklinnalinnas panditava kulla eest makstav.

"Kuna me ei paku kliendile kullagrammi eest nii kõrget hinda kui mõni pandimaja linnas, siis meile panditud kulla ostab omanik reeglina välja. Ühe grammi eest pakume olenevalt esemest 150-175 krooni. Kesklinnas võib grammi kulla eest saada kuni 500 krooni," lausus Mägi ning lisas, et kui klient tõesti panditud vääriseset välja ei osta, siis müüb pandimaja selle proovikojale. Kui aga mõni ese oma töötajale meeldima hakkab, siis ostab ta selle ise pandimajalt välja.

Pärnus tegutseva Tädi Valli pandimaja juhataja Liilia Tšaikovskaja sõnul müüvad nad väärismetallist kaupu, mille klient on jätnud pandimajja kauemaks kui kolmeks kuuks. "Väärismetalli realiseerime nii, nagu seda pandimajades tavaliselt tehakse. Kui toode on kolm kuud hüljatuna seisnud ning omanik pole selle vastu huvi tundnud, siis paneme selle müüki. On ette tulnud ka juhuseid, kus hoiame kaupa kuni pool aastat," sõnas Tšaikovskaja.

Juhataja sõnul on pärnakad väga altid kulda pantima. Kui suurel hulgal kulda pandimajas hetkel on, ei soostunud Tšaikovskaja kommenteerima.

Tarbijakaitseameti avalike suhete peaspetsialisti Evelin Koppeli sõnul ei tohi pandimajad väärismetallitoodete seaduse järgi üldse väärismetalli müüa. Seoses sellega ei ole ka tarbijakaitseametisse viimasel ajal kaebusi laekunud. Sellest võib oletada, et pandimajad peavad seadusest kinni ning realiseerivad pandimajadesse jäänud kaupu vastavalt seadusele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing