Krokodillide salapärane surm hämmastab teadlasi

23. jaanuar 2008, 11:24

Looduskaitsjad ja teadlased kogunesid
teisipäeval, et jõuda selgusele, mis põhjustas haruldaste krokodillisarnaste
roomajate surma kaitsealuses jões Kesk-Indias.

Krokodilliliste seltsi gaaviallaste sugukonna ainus esindaja gaavial (Gavialis gangeticus) elab Lõuna-Aasia jõgedes. Neid eristab teistest krokodillilistest, alligaatoritest ja krokodillidest, pikk ja kitsas koon. Looduskaitsjate sõnul võib looduses olla alles vaid umbes 1500 gaaviali, kirjutas AP.

Pooleteise- kuni kolmemeetriseid gaavialide surnukehi on leitud Chambali jõe kallastelt detsembri algusest saadik. Täpne surnud loomade arv pole teada, erinevatel andmetel on hukkunud 50 kuni 80 looma. Nende salapärase surma põhjustaks on peetud pea kõike alates reostusest ja lõpetades parasiitidega.

Suur osa vabas looduses säilinud 1500 gaavialist elab just Chambali kaitsealal, kus asub suurim kolmest looduses paljunevast gaavialipopulatsioonist. Chambali jõgi on üks vähestest India reostamata jõgedest.

Detsembri alguses leidsid kaitseala töötajad kolme päeva jooksul 21 gaaviali surnukehad. Sellest saadik on pidevalt uusi laipu kallastele uhutud.

Hiljuti on surma võimaliku põhjustajana uurimise alla võetud surnud gaavialide maksast ja neerudest leitud tundmatu parasiit, ütles India veterinaaruuringute instituudi teadlane A. K. Sharma.

"Võib näha, et nende gaavialide maks ja neerud on kõvasti kahjustatud,” ütles Sharma. „Need olid paistes ja suuremad kui tavaliselt.”

Teised eksperdid arvavad, et gaavialid võisid haigeks jääda ja surra Chambaliga ühinevast reostunud Yamuna jõest pärit saastatud kala süües. Patoloogilised testid kinnitasid, et surnud loomades leidus pliid ja kaadmiumi, ütles looduskaitseametnik Suman.

"Chambali jõe vesi on selge ning raskmetallidest vaba. Ainus võimalus on, et gaavialid rändasid Yamuna jõkke, kus nad sõid saastunud kala,” ütles Suman.

Ka India krokodilli nime all tuntud gaavialid olid 1970. aastatel väljasuremise äärel, kuid valitsuse paljundamisprogrammi abil on loodusesse tagasi lastud sadu gaaviale ning loodud maailma kõige elujõulisem gaavialipopulatsioon.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2008, 11:24
Otsi:

Ava täpsem otsing