24. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Fotograaf Maasiku linna- ja võsamaastikud

Lihtsuses on võlu ning Arne Maasik teeb arhitektuuri lihtsalt nauditavaks.

Näitusel on üleval võsapildid, Chicago vaated ning fotod kuulsa itaalia arhitekti Aldo Rossi arhitektuurist.

Vaatamata sellele et kõik kolm teemat üksteisest erinevad, moodustavad must-valgena teostatud fotod omavahel üllatavaid seoseid.

Tõelisus ei ole kunagi ainult must-valge, kuid just selline värvide minimaliseerimine annab fotodele tähenduslikkust juurde.

Väljapanek tõstatab küsimusi inimese ja looduse suhtest ning räägib inimese loodusest võõrandumisest. Kaootilisele ja inimese poolt hüljatud võsale vastandatakse korrastatud ja struktuurne linn.

Näituse sissejuhatav tekst selgitab, et võsa kui segav ja risustav kooslus raiutakse tavaliselt maha, et teha ruumi korrastatud ja kasulikule (linna)maastikule. Samas peegeldab pusane võsa justkui tänapäeva inimese hingelist olekut paremini kui moodne linn.

Fotod Chicagost ei ole ainult linnavaated, vaid püüe tabada huvitavaid arhitektuurilisi kooslusi ning mustreid. Tohutute aknaridade moodustatud ruudustikud, sillerdavad pinnad ning kõrgustesse ulatuvad vertikaalid annavad aimu tõelise metropoli õhustikust.

Äratundmisrõõm teeb Chicago pildid veelgi nauditavamaks - ka Tallinnast saaks osava rakursi valikuga juba taolisi suurlinlikke vaateid püüda. Tundub, et Chicago puhul ei olnud Maasiku eesmärgiks siiski ainult peatänavaid üles võtta. Ta näitab ka rentsleid ning arhitektuuri tagapoolt, n-ö linnavõsa.

Maasikut on inspireerinud ka legendaarse itaalia arhitekti Aldo Rossi looming. Rossi arhitektuur mõjub igavikuliselt ja tema minimalism kummaliselt rahustavalt. Maasiku fotod Rossi kõige tähtsamaks tööks peetava San Cataldo surnuaiast Modenas ning Gallaratese kvartalist Milanos annavad hästi edasi lausa ängistavat tühjuse ja vaikuse meeleolu.

Hea kaamerasilm oskab tihti paremini fikseerida seda, mis inimsilmale raskesti haaratavaks jääb. Aga samas ei ole kõik valminud fotod alati väärt suurendamist ning eksponeerimist. Seega tasub iga näitusel oleva foto juures küsida ja mõtiskleda, miks just see pilt teiste seast väljavalituks osutus.

Autor: Ragne Nukk

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt