Jõeäärne Dorpat

Heidi Vihma 25. jaanuar 2008, 00:00

Nii et esmapilgul polnud ? la carte tellijatel kusagil kohta. Küsimise peale võeti üks "Reserveeritud" silt ära ja saime kena aknaaluse laua - tõenäoselt parima vaatega lõunalaua Tartus. Lõpuks ometi on Emajõe Ateenas söögikoht, mille akendest ka jõge näeb!

Buffet' road erilist isu ei tekitanud, aga värsket välimust ongi neilt ülearune soovida. Seevastu menüü lugemine tegi kõhu tühjaks - Dorpati menüü on fantaasiarikas ja pakub palju.

Kellel uudishimu suurem kui söömisvõime, saab roogasid ka raashaaval tellida, menüüs on need kildude ehk sämplitena kirjas. Mõned stiilinäited: lõhefilee virsiku, spargli ja koriandriõliga; härjaliha spargli, värske tomatisalsa ja sõstra-balsamico'ga; rohekarp tomati-baklažaanipasta nisuküpsetisel.

Suurematest söökidest valisime safrani-kukeseenesupi hiidkreveti ja köögivilja ribadega (oivaline safranimaitsestus!) ja kohafilee pastinaagi-kartulipüree, spinati-sibulasalati ja valge veini kastmega. Maitsed olid enam-vähem paigas, aga välimust saaks põnevamaks timmida ja kala oleks võinud ka kuumemana lauda jõuda.

Kelner aitas meid roogade valikul professionaalselt, just tema soovitas kohafileed, mis parajasti eriti värske olevat ja andis ka kohe teada, et ühte magustoitu parajasti menüüs ei ole.

Eesti road on Dorpati menüüs täitsa olemas: praetud räim, kamapliinid, kukeseenesupp, sealiha mulgipudru ja praekapsaga ning muudki.

Lihvitud menüü ja lihvitud hinnad teevad nõudlikuks, igasuguseid soove tekib. Näiteks tahaks, et keegi märkaks, kui restorani uued külastajad tulevad, et juhatataks lauda ja näidataks, kuhu riided panna. (Tegelikult tahaks, et riietele oleks ka natuke turvalisem koht kui restorani-hotelli läbikäigukoridori nagi).

Tahaks veel, et keegi ka joogisoovi küsiks, kui menüü on kätte antud. Tahaks isegi seda, et kelner tühjakssaanud veeklaasi täidaks. Ja kui magustoit söödud, siis keegi ikka veel meil silma peal hoiaks, et ehk tahame ka arvet tasuda.

See viimane osutus keeruliseks: pärast kookosbrülee serveerimist kaotati meie vastu huvi ja ainult ägedalt žestikuleerides õnnestus kelner raha järgi meelitada.

Nii et uuel ilusal restoranil on arenguruumi küllaga, et mõnusat söögielamust terviklikuks lihvida.

Dorpati internetilehekülge lugedes on taas põhjust jutuks võtta menüüde kirjaoskamatus: võõrastest keeltest laenatud toidunimesid ei osata kirja panna ei eesti keele õigekirjaga kohandatult ega tsitaatsõnadena.

Nähes vigaselt kirja pandud carppacio't ei suuda ma uskuda, et selle maitse kirjaviisist oluliselt parem oleks. "Baklazaan" ja "artishok", "shampinjon" ja "ketsup" annavad küll teada, mida sööme, aga ei maitse hästi. "Sample-menüü" või "sämpli-menüü", vahet pole, ikkagi ei lähe omamaise keelekõlaga kokku.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing