24. jaanuar 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Üle ootuste tulemus Nokialt

Kokkuvõttes kasvas ettevõtte kasum varasema aastaga võrreldes 44 ja käive 34 protsenti, vahendas Bloomberg. Analüütikud ootasid kasumiks aktsia kohta 32 senti, tuli aga 47 senti.

"Nokia suurepärased neljanda kvartali tulemused aitasid kaasa kogu aasta tugevale kasvule ja ettevõtte paranenud efektiivsusele," kuulutas Nokia juht Olli-Pekka Kallasvuo uhkelt, mistõttu maksab ettevõte ka 2007. aasta eest 23 protsenti kõrgemaid dividende, st 0,53 eurot aktsia kohta.

Kõige enam tulu tuli just Aasiast, kus müüdi 34 miljonit mobiiltelefoni ehk kasv oli pea 44 protsenti. Samuti tehti tugev tulemus Kesk-Idas ja Aafrikas, kus müük ronis 52 protsendi võrra kõrgemale, jõudes 24 miljoni seadmeni. Nendele piirkondadele pannakse ettevõtte sõnul suurt rõhku ka käesoleval aastal.

Euroopas oli kasv tagasihoidlikum, vaid 12 protsenti, kokku müüdi 37 miljonit mobiilseadet. Keskmisest vähem arenes taskutelefonide müük Põhja-Ameerikas. Müüginumbrites oli lausa tagasiminek ligi 14 protsenti ning lõpptulemus oli 5 miljonit ühikut.

Tarned saavutasidki tänu arenevatele turgudele aegade tipu, nii et oktoobrist detsembrini tarniti 134 miljonit mobiiltelefoni.

"Nokia võidab kahtlemata Motorola nõrkusest," ütles BHF Bank AG analüütik Matthias Maus Frankfurdis Bloomberg TV-le enne tulemuste avaldamist.

Motorola aktsia on kukkunud sel aastal 38 protsenti, sellest peaaegu poole üleeile, sest ettevõte teatas oodatust nõrgemad tulemused. Kasum vähenes 84%.

Keskmine telefoni müügihind oli neljandas kvartalis 83 eurot (1295 krooni), mis on madalam kui aasta eest samas kvartalis, siis maksis telefon keskmiselt 89 eurot. Kolmandas kvartalis oli Nokia telefoni keskmine hind 82 eurot.

Soomlased ütlesid, et peapõhjus oli nõrk USA dollar ja turule toodud soodsad mobiiltelefonid, mida ennekõike arenevatel turgudel pakuti.

Mullu kevadel loodud ühisettevõtte Nokia Siemens Networksi (NSN) käibeks tuli 4,6 mld eurot, kuigi aasta varasema perioodiga ei ole tulemus võrreldav, sest siis oli Nokial vaid ainult enda võrguseadmeid tootev üksus. Samas võrreldes kolmanda kvartaliga kasvas NSNi käive tänu klientide hooajaliselt kasvanud kulutustele 25 protsenti.

Nokia on koondanud oma internetiteenused Ovi kaubamärgi alla, mis soome keeles tähendab ust. Ovi sisaldab endas muusikat, kaarte, mänge vahendavaid teenuseid. Nokia soovib väljuda oma traditsioonilisest mobiiltelefonide tootmise valdkonnast ja haarata olemasolevatest klientidest tugevamini kinni.

Samuti tahab soomlaste uhkus sellel aastal tutvustada puuteekraaniga mudelit ja tuua välja suurema navigatsioonisuutlikkusega seotud seadmeid.

Ettevõtte viimase aja internetimaastikule pürgimisega seonduvad ostud olid mobiiltelefonides reklaamimisega tegelevad firmad Enpocket ja Avvenu, kelle teenused lubavad klientidel jagada personaalseid arvutifaile interneti püsiühenduseta ja teha seda turvaliselt.

Oktoobris nõustus Nokia ostma digitaalsete kaartide tegija Navteq Corp. 8,1 mld dollari (86,8 mld krooni) eest, mis on mobiiltelefonide turuliidri suurim ost.

Eile õhtul enne börsi sulgemist oli Nokia aktsia Helsingi börsil ligi 15 protsendiga plussis.

Nokial on tuline plaan sulgeda tehas Saksamaal Bochumis, mis on leidnud tugevat vastasseisu nii kohalike poliitikute, majandustegelaste kui ka ettevõtte juhtide endi seas.

Nokia juht Olli-Pekka Kallasvuo ütles Soome suuremale päevalehele Helsinkin Sanomat, et hoolimata suurest vastuseisust ja Nokia imago kahjustamisest ei kavatse nad tehase sulgemise plaanist loobuda, vahendas Yahoo.Finance.com. Tootmiskulud on lihtsalt viimastel aastatel läinud liialt suureks.

Bochumis kavatsetakse sulgeda tehas, mis annab tööd 2300 inimesele. Seal toodetakse 6% kogu ettevõtte mobiiltelefonidest.

Bochumi tehase sulgemine ei ole Kallasvuo sõnul odav, kalliks teeb selle asukoht Saksamaal, kuigi konkreetsetest numbritest ta ei räägi. Uus tehas soovitakse rajada kas Rumeeniasse või Ungarisse.

Nokial on müügiesindused 130 riigis, andes tööd kokku umbes 130 000 inimesele.

Autor: Virge Lahe

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt