Suri Indoneesia eksdiktaator Suharto

27. jaanuar 2008, 13:51

Täna suri Jakartas 86 aasta vanuselt
Indoneesia endine president Suharto, kes valitses maailma suurimat moslemiriiki
32 aastat, kuni ta 1998. aastal lahkuma sunniti.

Suharto valitsemisaega varjutasid korruptsioon ja inimõiguste rikkumised. Majanduse vallas õnnestus tal aga see, milles mitmed ressursirikkad riigid nagu Kongo ja Angola on läbi kukkunuid: ta kasutas riigi nafta, gaasi ja puiduvarusid inimeste elujärje parandamiseks.

Indoneesia majandus kasvas läinud sajandi 80nendatel aastatel 6,1% tempos, mis asetas riigi Maailmapanga arvestuses maailma 10 kiireima majanduskasvuga riigi sekka. SKP elaniku kohta kasvas Suharto valitsemise ajal neli korda ning kui tema võimule tulles elas absoluutses vaesuses kolm inimest viiest, siis aastaks 1998 üks kümnest, vahendas Bloomberg.

Majanduses domineerisid aga Suharto pere ja lähikondsed. 1999. a hindas ajakiri Time Suharto perekonna varanduse 15 miljardile dollarile. Presidendi antud hüved ja monopolid võimaldasid üles ehitada impeeriumi, kuhu kuulusid nii tasulised maanteed, telefonifirmad, telejaamad, meediaväljaanded, lennufirmad, hotellid ja pangad.

Suharto noorim poeg Tommy mõisteti 2002. a 15 aastaks vangi kohtuniku mõrva tellimise eest, kes oli ta korruptsioonis süüdi mõistnud.

Transparency International hindas Suharto vara 15-35 miljardile dollarile, mis vastab 1,3%le Indoneesia SKPst.

1997. a Aasia finantskriis tõi päevavalgele, et Suharto patrooni-kliendi suhetele rajatud valitsusmudel ei tule toime uue aja reaalsusega. Aasia finantskriisi haripunktis kaotas Indoneesia ruupia 80% oma väärtusest, intressid tõusid järsult ning riigi majandus kukkus rängimasse kriisi 1960-nendatest aastatest saadik. Puhkesid massirahutused ning 1998. a oli Suharto sunnitud võimult lahkuma.

32 aastat juhtis Suharto 230 miljoni elanikuga riiki, mis hõlmab 300 erinevat etnilist gruppi, karmi käega. Teda süüdistatakse vähemalt 500 000 inimese surmas võimuletulekule järgnenud "kommunismivastases puhastuses" ning arvukates inimõiguste rikkumises. „Ta oli mega-sultan mega-riigis,” kirjutas üks Suharto kaasaegne Singapuri minister oma memuaarides.

Võimult lahkumise järel on Suhartol olnud ridamisi terviseprobleeme.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. January 2008, 13:51
Otsi:

Ava täpsem otsing