Mees, kes lasi tuulde viis miljardit eurot

Sirje Rank 28. jaanuar 2008, 00:00

Pangale tekitatud kahju 4,9 miljardit eurot on sedavõrd suur, et Société Générale'i (SG) kõik 120 000 töötajat võiksid selle eest omale viis Ford Fiestat saada. Sama raha eest võiks osta ka neli kosmosesüstikut või 22 maailma suurimat reisilennukit Airbus 380.

Nii on omajagu neid, kellele Société Générale'i versioon ühe mehe suurkelmusest on raske uskuda. Laupäeval andis mees end politseile välja.

Skandaal puhkes läinud neljapäeval, kui Prantsuse suuruselt teine pank teatas, et on avastanud hiigelkelmuse, millele ei ole vastet kogu panganduse ajaloos. Kurikuulsa Nick Leesoni tehingud, mis 1995. aastal kummutasid Briti vanima investeerimispanga Baringsi, on suurusjärgult kordades väiksemad.

Kelmuse taga on väidetavalt 31aastane kaupleja Jér?me Kerviel, kes suutis hiigelkahjumi tekitada futuuridega kaubeldes, panustades Euroopa indeksite liikumisele teatud ajahetkeks tulevikus. Enne kauplemislaua taha tööle asumist oli Kerviel mitu aastat töötanud Société Générale'i back-office'is ehk osakonnas, mille ülesandeks on kauplejate tehinguid kontrollida. Nii oli tal panga juhtkonna sõnul selge ülevaade, kuidas panga kontrollsüsteemid toimivad ja kuidas neist "muteeruva viiruse" kombel kõrvale hoida.

Panga juhtkonna sõnul kontrollis Kerviel korraga sadu tuhandeid tehinguid, mis olid näiliselt tasakaalustatud teistpidi tehingutega. Tegelikult olid riskid maandamata ning Kerviel panustas hiigelsummasid indeksite tõusu peale.

Indeksid aga langesid ning kelmuse avastamise hetkeks - rutiinse kontrollikõne tulemusel - olid kahjumid kohunud 1,5 miljardile eurole. Kervielil oli positsioone kokku ligi 50 miljardi euro eest (üle SG turuväärtuse), mida panga juhtkond läinud nädala hakul sulgema kiirustas. See andis niigi langevatele aktsiaturgudele hoogu juurde ning võis mõjutada ka USA keskpanga otsust järsult intresse kärpida.

Prantsuse keskpanga juhi sõnul on Jér?me Kerviel geenius ja osav häkker, mida mehe napid eluloofaktid otseselt ei kinnita.

"Kui ta geenius oli, siis meil jäi see märkamata," tsiteeris Briti ajaleht Independent Kervieli õppejõudu Lyoni ülikoolis. Õpetajate sõnul oli ta täiesti tavaline tudeng ega hakanud silma millegi erilisega. Ka Société Générale'is polnud ta staar, vaid madalama järgu kaupleja aastatuluga 100 000 eurot. Töökaaslaste sõnul endassetõmbunud napisõnaline töönarkomaan. Ise ei teeninud mees oma hiigelkelmusest väidetavalt sentigi.

Et fakte on hõredalt, summad tohutud ja asjaolud uskumatud, on juba ringlemas vandenõuteooriad, et Kervielist on tehtud patuoinas SG mõne suurema apsaka varjamiseks. Küsimusi tekitab, kuidas sai SG nii hullusti alt minna instrumentidega, millega pank on Euroopas esirinnas. Kuidas nii suuri summasid ei märgatud, kui SG kontrollisüsteemid on ühed parimad ning panga juhtkonnas Prantsuse tunnustatuimad pangandusala eksperdid. Hämmingut tekitab ka, et panga esitatud süüdistused tooksid kelmile vaid 2-5 aastat vabadusekaotust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing