USA teadlased tegid maailma tumedaima materjali

28. jaanuar 2008, 13:23

Tumedat ainet võib pidada kosmoloogide
pühaks graaliks, seni pole selle otsingud ühest ja lõplikku tulemust andnud.

Sellega ei tohi segamini ajada USA teadlaste hiljutist saavutust maailma tumedaima
materjali loomisel. Rensselaeri polütehnilise instituudi ja Rice'i ülikooli teadlased on loonud materjali, mille pind neelab rekordilise osa talle langevast nähtavast valgusest, peegeldades tagasi vaid 0.045 protsenti, kirjutas fyysika.ee Physicsworldi vahendusel.

Senine tiitlihoidja, nikli ja fosfori sulam, peegeldas 0.16%. Saavutuse juures on võtmesõnaks taaskord nanotehnoloogia - pinnalt lähtuvate süsiniknanotorude õhuline niidistik täidab vaid 3-5 protsenti ruumalast. Niidikeste läbimõõt on 8-10 nanomeetrit ja pikkus 500-1000 mikromeetrit ehk ligi millimeeter.

Niisuguses süsinikutihnikus on valgusel küllaldaselt ruumi hajuda ja neelduda. Teadlased testisid ka uue materjali termilist stabiilsust ja leidsid, et see säilitab oma optilised ja struktuuriomadused veel 1500 kelvini juures.

Seega on tegemist suurepärase kandidaadiga termofotorakkude kattematerjaliks. Viimased kasutavad neeldunud valguselt pärinevat soojusenergiat elektrienergia tootmiseks.

Varem on räägitud niisuguste seadmete kasutamisest automootoreis, kus vabanev soojusenergia on senini rakendust leidnud vaid salongi kütmisel. Selleks aga peavad materjali neelamisomadused säilima ka infrapunakiirguses, vastavad katsed on üllatuslikult veel tegemata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. January 2008, 18:49
Otsi:

Ava täpsem otsing