Sten-Aleks Pihlak • 29. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Elcoteq hülgas mobiilid

"Iga toote puhul on oluline selle valmistamise asukoht ja kaugus lõppturust. Peame vaatama, kus on kliendid, ning peame olema nendele lähedal. See oli ka põhjus, miks oleme vähendanud oluliselt mobiilide osakaalu Eestis. Oleme siin Eestis vähemalt 24 tunni võrra kaugemal kui Ungari Kesk-Euroopast," selgitas ASi Elcoteq Tallinn tegevjuht Heikki Mäki, kelle sõnul on mobiiltelefonide asemel suurendatud oluliselt sidevõrguseadmete osakaalu ja täiesti uue suunana tungitud koduelektroonika valdkonda.

"Meil on väga tugevalt kasvanud sidevõrguseadmete osa ja tooted on läinud palju keerulisemaks. Täiesti uue suunana on sisse tulnud aga koduelektroonika ja praegu tehaksegi siin näiteks digibokse," rääkis Mäki, kellel sõnul võib just koduelektroonika osa ASis Elcoteq Tallinn edestada tulevikus sidevõrguseadmeid. "Koduelektroonika on väga võimas valdkond ja kasvupotentsiaal on seal väga suur. Pole välistatud, et tulevikus on võimalik osta ka meil poest Eestis valmistatud digibokse ja Eestis valmistatud osadega LCD-televiisoreid," kuulutas Mäki.

Küsimusele, millal võiks see teoks saada ja milliste firmade imevidinaid hakkaksid eestlased kokku panema, pidas Mäki paremaks vaikida. Küll aga poetas ta, et digibokside ja LCD-telerite puhul oleks tegu suurte firmadega.

Sellel vahval mündil on siiski ka teine külg, sest ümberkorraldusega on Elcoteq pidanud välja vahetama hulga inimesi.

"Muidugi on seda ette tulnud. Kuna me tegeleme palju keerukamate toodetega, siis peavad nendega tegelema ka suurema kompetentsiga inimesed. Paljudel positsioonidel on tulnud seega ette vahetusi," tunnistas Mäki, kelle sõnul on selline tegevus siiski tavaline.

Väiksemaid muutusi on kavandamas ka teised tootjad.

"Elvas kaalume me tulevikus rohkem meditsiinitehnika poolt, sest siiani oleme keskendunud peamiselt tööstuselektroonikale. Sellel aastal ongi meil tulemas esimene klient, kes tegeleb just meditsiinitehnikaga," ütles elektroonikaettevõtte Enics Eesti ASi juhatuse esimees Kalle Kuusik, kelle sõnul jääb üldine strateegia ikkagi samaks. "Enics on ainult veidi üle kolme aasta vana ja selle aja jooksul on algne strateegia püsinud ning pole ka ette näha, et see suund muutub," sõnas Kuusik ja ütles, et elektroonikafirmale on pidevad muutused igapäevane nähtus. "Mina olen siin Elva tehasega tegutsenud üle kahe aasta ja ma ei mäleta aega, kus oleks olnud mingi stabiilsus. Tuleb kohaneda pidevalt ja muuta otsuseid tihti täiesti teises suunas," märkis Kuusik.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt