Sirje Rank • 30. jaanuar 2008
Jaga lugu:

IMF: maailma majanduskasv võtab alanud aastal hoogu maha

Eelkõige tuli fondil läinud aasta oktoobris tehtud prognoosiga võrreldes kärpida arenenud riikide kasvuprognoose. USA majanduskasv aeglustub IMFi uue prognoosi järgi läinud aasta 2,2 protsendilt tänavu 1,5 protsendile, eurotsoonis pidurdub mullune 2,6 protsendiline kasv 1,6 protsendile.

Kogu maailma majanduskasv, SKPs mõõdetuna, aeglustub 2007. aasta ligi viieprotsendise kasvu järel tänavu 4,1 protsendile. Fondi eelmise prognoosiga võrreldes on selle aasta kasvuväljavaadet kärbitud 0,3 protsendipunkti võrra.

Arenevatel turgudel jätkub küll tugev kasv, kuid IMF hoiatab, et majanduskasvu aeglustumise suhtes pole immuune ükski riik.

Riskid on kaldu halvenemise suunas ning põhiprobleemid heitlikel finantsturgudel. Oht on, et arenenud riikides tarbimine sellest tuntavalt väheneb ning kapitali vool arenevatele turgudele kuivab kokku. Riskidest nimetas IMF veel keskpankurite keerulist olukorda, kus korraga tuleb ergutada majandust ja pidurdada inflatsiooni. Ka USA suured defitsiidid on endiselt probleemiks.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas