Agnes Ojala • 30. jaanuar 2008
Jaga lugu:

Rute: ELi kirstunaelaks on passiivsed naised

Seda rõhutas nii Taani majanduslehe Børsen peatoimetaja Leif Beck Fallesen kui ka Euroopa Komisjoni ettevõtluse ja tööstuse peadirektoraadi väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete konkurentsivõime edendamise direktoraadi direktor Maive Rute.

"Huvitav, et Taanis on gasellid valdavalt mehed. Kui kogu Euroopat vaadata, siis on näha, et ka mujal riikides ei ole ettevõtjatest naisi nii palju kui USAs. Meie uuringud näitavad, et paljuski on meie mahajäämus ettevõtlikkuses USAst tingitud just sellest, et meil on vähe naisi ettevõtluses," rääkis Rute.

Teise põhjusena tõi Maive Rute välja asjaolu, et USAs ja Euroopas suhtutakse riski erinevalt. Kui Euroopas peetakse läbikukkumist häbiks, siis USAs on inimene pärast seda pigem hinnatum, kuna ta on kogemuse võrra rikkam. Nii on ameeriklased tunduvalt ettevõtlikumad kui eurooplased.

Rute sõnul torkavad aga eestlased Euroopa kontekstis positiivselt silma. "Järgneva viie aasta jooksul tahab eestlastest 33% oma firma luua või hakata iseenda tööandjaiks. Oleme mõnevõrra paremad kui Euroopa keskmine. Eriti tagasihoidlik on see soov vanades Euroopa riikides," rääkis ta.

Eilsel Äripäeva kiiresti arenevate ettevõtete kongressil märkisid esinejad korduvalt, et maailmas kasvab buumina kõik see, mis puudutab keskkonda ja rohelist mõtlemist.

Taani majandusajalehe Børsen peatoimetaja Leif Beck Fallesen rääkis, et kui varem oli enamik kiiresti arenevaid ettevõtteid seotud IT-sektoriga, siis nüüd on pigem esile kerkimas keskkonnatehnoloogiaga tegelevad firmad.

Näiteks võitis Taanis tänavu gasellide edetabeli Gypsum Recycling Internationas, mis muudab kipsplaatidest tekkinud prügi kipsipulbriks, millest omakorda saab taas uusi plaate ja muid tooteid teha.

Samuti viitas keskkonnatehnoloogia võidukäigule EASi Silicon Valley esindaja Andrus Viirg. "Rohelust peetakse uueks suureks buumiks, mis on tihedalt seotud tehnoloogiaga," märkis Viirg.

Tehnoloogiafirmadele soovitab Viirg, et need peaksid laienedes end sisse seadma Räniorus. "Silicon Valleys on kõige paremad lisakapitali kättesaadavuse võimalused, toimub palju ülevõtmisi jne. Seal on 14% kogu maailma riskikapitalist nii inimeste kui ka raha näol," rääkis Viirg.

Riskikapitalistid on tema hinnangul laisaks muutunud. "Silicon Valleys öeldakse: "Kui nad oma autoga, mis on tavaliselt kas BMW või Porsche, sinuni ei jõua, siis nad sinu projekti ka oma raha ei pane," lausus Viirg.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas