Kommentaatorid sunnivad õiguskaitseorganite tööd muutma

31. jaanuar 2008, 16:36

Kuritegudest rääkimine mingis kontekstis
võib viia nii kurjategijate kui ka ohvrite tuvastamiseni, märkis riigi
peaprokurör Norman Aas.

Aas viitas õiguskantsleri murele, et teatud juhtudel võib informatsioon kuriteoga seotud isiku kohta levida ka tuttavate ja näiteks netikommentaaride kaudu. Näiteks Delfi artiklis, kus oli mainitud vaid narkojoobes autojuhi eesnimi ja vanus, „täiendasid” netikommentaatorid uudist nii mehe elukoha, varasemate õigusrikkumiste kui ka infoga kaks kuud raseda naise kohta.

Praegu on tavaks kohtu- ja politseiteadete puhul märkida täiskasvanutel nii eesnimi, vanus kui ka sünniaasta, rääkis Aas konverentsil „Isikuandmetekaitse ja meedia”. Sellised Delfi-laadsed juhtumid tõenäoliselt sunnivad seda süsteemi muutma. Lisaks internetikeskkonnale võivad ka vaid isiku ees- ja perekonnanimed tähed väikses linnakeses viia äratundmiseni ja tekitada ebamugavust ohvritele. Nii juhtus ühes Eesti väikelinnas vägistamise ohvriks langenud naisega, kes pärast kohalikus lehes avaldatud artiklit pidi taluma ebamugavaid märkusi tänavatel, tõi Aas näite. Naine kaebas kohaliku lehe kohtusse ja leht sai 200 krooni trahvi.

Aas tõi välja, et põhimõttelist keeldu, mis keelaks kriminaalmenetluste delikaatseid isikuandmeid välja anda, pole. Teatud juhtudel, kui see on kriminaalmenetluse huvides, siis avalikustatakse teatud määral selliseid andmeid. Seda näiteks tagaotsimiste ning üleskutsete puhul leida kannatanuid või tunnistajaid jms.

Teatud juhtudel võib ka kriminaalmenetlusega seotud isikutel olla huvi andmete avalikustamise suhtes. Näiteks kui kahtlustatav tahab rääkida oma loo või börsiettevõte avalikustab infot kohtuprotsessi kohta, sest pikaajaline kahtlus võib ettevõttele halvemini mõjuda kui vaikimine. Selline avalikustamine võib olla ka osa kaitsetaktikast, nentis peaprokurör.

Aasa sõnul eeldab avalikustamine, et menetleja arvates esineb põhjendatud avalikkuse huvi. Teatud juhtudel on kriminaalmenetluse andmete avalikustamine olla avalikkuse huvides. Ka avaliku teenistuse seaduses kirjas, et õiguskaitseasutused peavad edastama informatsiooni, mille suhtes on avalik huvi. Peaprokurör möönis, et avalikkuse huvid põrkuvad siin kõige enam isikutega, kes on seotud kriminaalprotsessiga, kes alati ei soovi, et selline info avalikkuse ette jõuab.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. January 2008, 16:39
Otsi:

Ava täpsem otsing