Maksumaksmisest keeldunud Wesley Snipesi saatus on vandemeeste käes

31. jaanuar 2008, 09:47

Tulumaksu tasumata jätmise eest võib
ekraanikuulsust seaduse järgi oodata kuni 16 aastat vanglat, kaitse väitel on ta
tõesti riigile makse võlgu, mingit kuritegu pole aga sooritanud.

Jaanuari keskpaigast Floridas kestnud protsessil jõudis järg eile vandemeeste nõupidamiseni süü küsimuse otsustamiseks. Süüdistused puudutavad võitluskunstide meistrist näitleja ja produtsendi 58 mln dollari (614 mln krooni) suurusi tulusid aastail 1999-2004, vahendas BBC. Snipes on ise avalikult kuulutanud tulumaksu mittetasumist, kuna tema arvates ei pea seda tegema. Protestiliikumise, kuhu ta kuulub, seisukoha järgi puudub USA valitsusel õigus inimestelt tulumaksu nõuda. Snipes on saatnud maksuametile 600 leheküljelise teksti, milles nimetab end "mitte-maksumaksjaks" ning väidab USA maksuseadusi enda kohta selgelt mitte kehtivat.

Mustanahaline Snipes (45) on varem taotlenud kohtuprotsessi mujale viimist Floridast kui väidetavalt rassistlikust piirkonnast, kus ei saavat tema üle olla õiglast kohtupidamist. Taotlust ei rahuldatud. Snipesi ja tema kahe kaaskohtualuse vastu on kaheksa süüdistust, milles nad end süüdi ei tunnista. Kaitse väitel oli Snipes maksude suhtes täiesti ekslikul seisukohal ning peab need takkajärgi tasuma, kuid pole olnud pettust ega ole vajadust kriminaalkohtupidamiseks. "Lahkarvamus maksuametiga ei ole maksuameti petmine," teatas advokaat Robert Barnes. Kohtuistungil kirjeldati, kuidas Snipes lõpetas tulumaksu maksmise ning süüdistuse väitel taotles 12 mln dollarit ebaseaduslikku maksutagastust.

"Siinpuhul on küsimus seaduses. Asi on kolmes mehes, kes arvasid end olevat seadusest kõrgemal," ütles prokurör M. Scotland Morris. Kaitsjad nimetasid Snipesi vaateid maksumaksmisele napakateks ja veidrateks, kuid eitasid kuritegu, sest ta tegutses riigi ees avalikult.

USAs on maksuseaduse rikkumise eest reaalselt vangi mõistetud mitmeidki meelelahutustööstuse kuulsusi ja muid avaliku elu tegelasi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. January 2008, 09:55
Otsi:

Ava täpsem otsing