Möödunud detsembris vähenes tööstustoodang aastaga 2%

31. jaanuar 2008, 16:18

Eesti tööstusettevõtted tootsid 2007. aasta
detsembris 7% vähem toodangut kui novembris. 2006. aasta detsembriga võrreldes
vähenes tööstustoodang 2%, sh töötlevas tööstuses 6%.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel tootsid Eesti tööstusettevõtted 2007. aasta detsembris 7% vähem toodangut kui novembris. 2006. aasta detsembriga võrreldes vähenes tööstustoodang 2%, sh töötlevas tööstuses 6%. Esialgsetel andmetel suurenes tööstusettevõtete toodang 2007. aastal eelmise aastaga võrreldes 6%, teatas statistikaamet.

Tööstuse kasvu toetas oluliselt kiire kasv energeetikas ja mäetööstuses. Töötleva tööstuse kasv pidurdus ja pöördus aasta lõpuks langusesse. Elektrienergia tootmine suurenes 2007. aastal varasema aastaga võrreldes 25%, eelkõige elektri ekspordi suurenemise tõttu Estlinki merekaabli kaudu.
Töötleva tööstuse kiire kasv esimeses kvartalis hakkas alates aprillist pidurduma ning pöördus detsembris langusesse. Siiski tagas aasta alguse toodangu suurenemine 5%lise kasvu aastas kokku.

Töötleva tööstuse toodangu kasvu mõjutasid oluliselt toiduainete, elektrimasinate, ehitusmaterjali ja keemiatoodete tootmine. Toiduainetööstuses suurenes toodang aastaga 3%, seda peamiselt jookide ning piima- ja lihatoodete toodangu kasvu tõttu.

Ehitusmaterjali ja keemiatoodete toodangu suurenemist soodustas ehitusturu kiire areng aasta alguses. Teisel poolaastal ehitusmaterjalide toodang pidurdus tunduvalt. Aasta vältel kasvas toodang stabiilselt kõigis masina- ja aparaaditööstuse harudes, peamiselt ekspordi kasvu tõttu. Tegevusalati oli kõige suurem toodangu kasv elektrimasinate ja -aparaatide tootmises (27%).

2007. aasta algusest oli langustrendis toormepuuduse käes vaevlev puidutööstus. Viimastel aastatel tööstuse struktuuris osatähtsuselt oluliselt kasvanud metalltoodete tootmine ja mööblitööstus jäid napilt 2006. aasta tulemustele alla. Puidu- ja metalltoodete tootmise probleemiks olid kallinevad toormehinnad. Tekstiilitootmine oli languses kogu aasta jooksul, põhjustatuna toodete konkurentsivõime langusest nii sise- kui ka välisturul.

Elektrienergia tootmine suurenes detsembris 2006. aasta detsembriga võrreldes 38%, soojuse tootmine suurenes 6%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. January 2008, 11:04
Otsi:

Ava täpsem otsing