Silbet loodab kauba müügis Venemaale

ÄP 01. veebruar 2008, 00:00

Ehitusplokkide tootja Silbeti juht Vjatšeslav Šlõk vastas dv.ee lugejate küsimustele.

Mis ootab Teie hinnangul tänavu ees ehitust ja ehitusmaterjalide turgu? Kas olete halvemateks aegadeks valmis?

Meid ootavad rasked ajad, kuna elamuehituse nõudlus ehitusmaterjalide järele on vähenenud, sealhulgas nõudlus meie ehitusplokkide järele. Seda ei näe me mitte ainult oma põhiturul Lätis, kuhu veame 70% toodangust, vaid ka Eestis ja isegi Leedus.

Nii imelik, kui see ka ei ole, on see seotud täiendavate tootmisvõimsustega. Uued masinad on ka kaks korda tootlikumad kui meie kaks varasemat tootmisliini. Ehitusmaterjalituru kriisi süvenedes tuleb meil kaaluda vanade tootmisliinide sulgemist. Kuid see on kõige hullem variant. Reaalne turg, kus võime leida oma niši, on Vene turg.

Suur osa teie toodangust läheb Venemaale. Mis takistab teid ehitamast sinna tehast?

Peame Venemaad arenevaks turuks ning loodame sinna müüdavaid koguseid suurendada. Oleme arutanud tehase ehitamist Peterburi ja Kaliningradi, kuid selleks pole meil piisavalt raha. Kui leiame head partnerid, tuleme Venemaa tehase ehitamise küsimuse juurde tagasi.

Millist palka saavad töölised ehitusmaterjalide tööstuses? Kas ja kui palju plaanite palka tõsta?

Tõstsime oma töötajate palka mullu kahel korral. Keskmine kuupalk on 10 000 krooni. Otsustame esimese poolaasta tulemuste põhjal, kuidas tõstame palku 2008. aastal.

Kui tugevat mõju avaldas kinnisvaraturu kukkumine ehitusvaldkonnale? Kuidas see mõjutas Silbetit?

Langus kinnisvaraturul mõjutas Silbetit nii ehitusmaterjalide tootmise kui ka kinnisvaraarenduse poole pealt. Plaanime Jõhvi ehitada kokku seitse kortermaja. Kui esimese maja korterid müüsime kõik maha, siis teises majas, mis valmib märtsis, on müüdud vaid üks korter.

Mida peate ehituskulude kiire kasvu põhjuseks?

Minu arvamus on, et seda põhjustab spekulatsioon. Ehitusbuumi ajal ei löönud keegi valmis korteri maksumust kokku. Samuti ei püüdnud ehitus- ja kinnisvarafirmad kulusid kokku hoida. Kõiki valdas sportlik hasart ruttu valmis ehitada ja ruttu maha müüa. Ning kergelt laenu saanud tarbija ei mõelnud sellele, mis homme juhtub.

Võrreldes teiste ehitusmaterjalidega tuleb näiteks Silbeti plokist eramaja kuni 30 000 krooni odavam. Mõtlen, et õpime tänu langusele ka selliseid väikesi rahasummasid lugema.

Venemaal tavatsevad suurettevõtjad poliitikasse minna. Kas olete sellele mõelnud?

Poliitikukarjäär ei huvita mind üheski vormis.

Ehitusmaterjalitootjate sõnul on turg praegu väga hell ja seetõttu ei tasu lattu toota.

E-Betoonelemendi juht Vaido Leosk ütles, et Eestis on ehitusmaterjalide nõudlus tuntavalt vähenenud ja seda eeskätt elamuehituses. "On raske öelda, kas ja kui palju peame tootmist kokku tõmbama," sõnas Leosk.

Pärnu Plaaditehase juht Albert Sibrik ütles, et tema ei tunneta veel vajadust tootmist kokku tõmmata. "Oleme nišitootja ning ehitusega seotud kaudselt. Võib-olla on see aga eelmise perioodi inerts, et oleme toodangust siiani lahti saanud," rääkis Sibrik.

Ehituskonstruktsioone tootva Malmerki juht Andres Suurküla ütles: "Elamuehitus on tagasi tõmmanud, kuid arvan, et see on ajutine, kestab nii aasta-poolteist." Suurküla sõnul praegu lattu toota ei saa ja probleeme tuleb firmadel, kes enne ehitusturu jahtumist tegid suuremaid investeeringuid. Suurküla lisas: "Meil ilmselt probleeme ei teki. Buumi ajal oligi koormus liiga suur ja töötajaid ei olnud kuskilt võtta. Nüüd saame asja võtta rahulikumalt."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing