Romet Kreek • 31. jaanuar 2008
Jaga lugu:

Superhalb jaanuar Tallinnas

Nii kehva jaanuari, kui seekordne, ei ole Tallinna börsil enne olnud.

Tallinna börsil ei leidunud jaanuaris ühtegi tõusvat aktsiat. Parimaks aktsiaks oli investoritele aasta alguses Norma, mille hind jäi möödunud aasta lõpu tasemele.

Alla kümne protsendi langesid Tallinna Vesi (-3%), Starman (-4%), Kalev (-5%) ja Trigon PD (-8%). Kümme protsenti kukkusid Telekomi ja Harju Elektri aktsiad.

Saku Õlletehase aktsia kukkus 13 protsenti, Viisnurk ja Baltika 14 protsenti, Ekspress Grupp 15 protsenti, Silvano 16 protsenti, Olympic EG ja Eesti Ehitus 18 protsenti, Tallink ja Tallinna Kaubamaja 19 protsenti.

Üle 20 protsendi kukkusid kinnisvaraarendaja Arco Vara aktsia (33 protsenti) ja ehitaja Merko Ehituse aktsia (22 protsenti).

Hea, et investorid ei investeeri üheks kuuks, vaid ikka aastateks, mistõttu pikas perspektiivis ei tohiks lõppenud kuu langus rööpast välja lüüa. Ei saa öelda, et jaanuarikuuga tõmbasime langusele joone alla ja edasi ootab meid ees tõus. Majanduses ei ole veel iseäranis halbu signaale tulnud, vaid kinnisvaraturg on languses, inflatsioon on kontrolli alt väljas ning on teateid mõnedest suurkoondamistest. Iseenesest muidugi ei tõsta tarbijate kindlust kohalike varaklasside, nagu kinnisvara ja aktsiate langus. Erinevalt lätlastest ei visanud meie hambaid jõulukuul varna, vaid kasvatasime tarbimist. Kui vaadata mittebörsiettevõtete selle aasta prognoose, siis ei saa siin isegi rääkida mingist maandumisest, vaid kiire kasvu jätkumise ootusest. Miski ei välista, et prognoose tuleb olude muutudes kärpida.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas