Motorola kaalub mobiiliärist loobumist

Virge Lahe 04. veebruar 2008, 00:00

Läinud neljapäeval teatas ettevõtte strateegia muutustest, pärast seda, kus ettevõtte teenis eelmisel aastal mobiiltelefonide müügist hiigelsuure kahjumi. Arvamust lõpliku otsuse kohta kontserni juhtimisest maailma kolmas mobiilidetootja avaldada ei soovinud, vahendas AP.

Motorola aktsia kosus sel päeval järelbörsil enam kui 12 protsenti. Motorola on ikkagi kaotanud turuosa oma konkurentidele Nokiale ja Samsungile. Samuti oli ta sunnitud teatama eelneval nädalal käesoleva kvartali kahjumist.

Neljandat kohta turul hoidev Ericsson tahab veel sel aastal jõuda järele konkurendile ja teda lüüa. Motorola mobiiltelefonide üksus, mis tubli poole kogu kontserni käibest moodustab, tootis mullu aga vastupidiselt 2006. aasta 2,7 miljardile dollari kasumile 1,2 miljardit dollarit kahjumit.

Analüütikud viitasid tungivale vajadusele aktsionäride silmis enam väärtust luua, kirjutas AP. Sellest vaatenurgast lähtudes ei pruugi ettevõtte uudis just ilmtingimata kõige positiivsem olla. "Lõppkokkuvõttes ei loo ettevõtte ühe üksuse lahkulöömine veel tõelist väärtust," kommenteeris RBC analüütik Mark Sue. "Vajalik on, et mobiiliäri taaskord hästi toimima hakkaks."

Icahn pidas aga uudist isiklikuks eduks. Juba kuid on ta rääkinud mobiiltelefonide üksuse Motorolast lahkulöömisest. "Mul on hea meel, et Motorola lõpuks antud ettepanekut kaalub," teatas Icahn.

Multimiljardär Icahnile, kes on tuntud ettevõtte strateegiliste otsuste vastuvõtmisse agressiivse vahelesegamise poolest, kuulub umbes 3,3 protsenti Motorola aktsiatest, mis teeb temast osaluse suuruselt kolmanda aktsionäri.

Aktsionäride seisukohast on see üle hulga aja üks mõistlikumaid otsuseid üldse. Motorola võib soodsa pakkumise korral ette võtta divisjoni müügi, mis oleks aktsionäridele positiivne, kuna see segment on kasumlikkuse halvanud. Pärast viimaste kvartalite tulemuste teatamist on selge, et ettevõte omal jõul divisjoni tänavu ümber pöörata ei suuda.

Paratamatult tahaks tõmmata paralleele Nokia probleemidega 2004. aastal, mil enamik uskus, et Nokia on turutrendid maha maganud - praegu aga kaubeldakse nende aktsiatega 300% kõrgemal toonasest. Tõsi, siis pakkus majanduse kasvulava häid võimalusi probleemidele kiiresti reageerida, praegu on olukord keerulisem.

Usun, et näeme ka Motorolat tuhast tõusmas ning kahjumliku üksuse mahamüük või ümberstruktureerimine on see, mida aktsionärid vajavad. Divisjoni müügini võib minna päris kaua aega, samuti pole midagi teada võimaliku hinna kohta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing