Narva ja Ida-Viru potentsiaal võib saada päästerõngaks

Aivo Peterson 05. veebruar 2008, 00:00

Lõpuks ometi! Tants ja trall Kreenholmi tekstiiliettevõtte ümber hakkab selleks korraks läbi saama - koondamistega on juba algust tehtud.

See, et sellist gigantettevõtet püüti aastaid kunstlikult üleval hoida, on teinud Narva linna arengule paraja karuteene. Tekstiilivabrikust sai lausa sotsiaalobjekt, mille peal poliitikud enne valimisi oma hirme ja väiklust välja elasid. Stiilis - kui teie mind ei vali, siis Kreenholm võib käituda nii või naa.

Saidki siis need poliitikud võimule ning järjekordselt unustati Kreenholm koos oma töötajatega aastateks.

Aastaid selles ettevõttes töötanud inimestele on makstud miinimumi lähedast palka ning toidetud lubadustega mingist helgest homsest või kohe-kohe algavast tekstiilitööstuse tormilisest arengust Euroopas. Kindlasti turgutati neid lootusega, et juba on lõppemas läbirääkimised uue rikka investoriga.

Mida aga ei juhtunud - vabrikus töötavate inimeste elujärje paranemine. Vastupidi, töötajatele tekitati pidev moraalne surve iga hetk algavatest koondamistest.

Aga kõigega, mis ei tapa, harjub. Ja vabriku töölised harjusid.

Kui praegune koondamine Kreenholmi vabrikus oleks toimunud neli-viis aastat tagasi, oleks meie linna ja selle lähipiirkonna majandusmaastik hoopis parem. Sest milliseid lisaväärtusi need vabrikus töötavad inimesed endale eelnevatel aastatel lõid? Vastus - mida erilist sa miinimumi lähedase palgaga endale lubada saad. Seepärast on minul isiklikult uude Kreenholmi omanikfirmasse Narva Gate usku.

Hämmastusega jälgin praegust linna erinevate struktuuride tõmblemist koolituste ja ümberõppe vallas. Koondamine oleks tulnud nagu välk selgest taevast. Tasahilju ikka loodeti, et ehk seda ei tule. Aga majandus areneb ikka oma loogilist rada pidi.

Usun siiralt, et praeguses majanduse jahenemise faasis on just Ida-Virumaa ülejäänud Eesti jaoks päästerõngas oma suure arengupotentsiaaliga.

Ironiseerijatele niipalju, et olen ise (oma töökohustustega seoses) meie piirkonda viimase kahe aastaga toonud 30 erinevat ettevõtet.

Aga neid Kreenholmi vabriku tublisid ja töökaid inimesi, kes jätavad lähiajal viimast korda ettevõtte pääsla seljataha, kutsun üles olema aktiivsed oma tööotsinguil - kunagi pole hilja omandada uut ametit.

Olge julgemad ennast välja pakkuma ning hea seisma seejuures ka oma õiguste eest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:19

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing