Maksuamet maadleb ka 2008. aastal ümbrikupalkadega

Mariliis Pinn 06. veebruar 2008, 12:53

Maksuamet jätkab ka sel aastal usinat
ümbrikupalkadega võitlemist. Lisaks otsestele reididele korraldab amet vaatlusi
ja teavituskampaaniaid.

Otseste reidide arv on 2005. aasta 130 reidilt vähenenud 2007. aastal 72 reidile, samas on 92% reididest tabanud märki, 2005. aastal oli tabavus vaid 66%.

„Oleme kasutusele võtnud teised meetodid. Oleme korraldanud vaatlusi ehitusobjektidel, kus fikseerime olukorra, küsime ehitajatelt nende andmed ja palganumbri, mida võrdleme deklareerituga. Peale selliseid kontrolle on maksumaksjaid oma deklaratsioone korrigeerinud. Uudsem tegevus nn suveürituste kontrollimine, oleme küsitlenud seal inimesi ja andud korraldajatele teada, et tuleme. Pärast seda on hoolimata samadest ilmastikuoludest ja ürituse menust teatatud suuremast käibest ja rohkematest töötajatest kui eelnevatel aastatel, kohati on käive kasvanud suisa 100%,“ rääkis maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe.

Maksu- ja tolliameti andmete kohaselt on oluliselt kasvanud inimeste arv, kes saavad üle 12 000 krooni palka. „Positiivne on, et palgad kasvavad, eriti ehituses ja kaubandussektoris. Noored tööturule tulijad tulevad ka kõrgematesse palgagruppidesse, mis näitab, et isikud on teadlikud riskidest, mis kaasnevad ümbrikupalgaga,“ sõnas Veermäe.

Maksu- ja tolliamet on valinud riskianalüüsiga välja ka 1000 ettevõtet, kelle töötajad saavad tõenäoliselt ümbrikupalka. „Oleme analüüsinud töötajate heaolu, kas ostetud majad ja liistud autod on deklareeritud palgaga võimalikud,“ lisas ta.

2007. a viis maksuhaldur läbi 72 ümbrikupalga reidi ja lõpetas 66 ümbrikupalga juhtumi kontrolli, mille tulemusena esitati parandusdeklaratsioone ning määrati täiendavaid makse kogusummas ca 12 miljonit krooni. Tulemiga lõpetatud kontrollide arv on jätkuvalt kõrge, moodustades kõikidest lõpetatud kontrollidest koguni 94 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. November 2008, 08:17
Otsi:

Ava täpsem otsing