Ansip: pole põhjust oodata, et Gruusia areng kulgeb lihtsalt

07. veebruar 2008, 17:09

Eesti peaministri Andrus Ansipi sõnul ei
tasu oodata, et Gruusia areng sujub ja areneb tagasilöökideta.

Ühisel pressikonverentsil Gruusia peaministri Lado Gurgenidzega märkis Ansip, et Eesti on valmis toetama demokraatlikke arenguid Gruusias, samuti NATOsse saamisel. Peaministri sõnul toetab Eesti Gruusiat ka lähenevatel parlamendivalimistel. „Kui vaja, siis võime saata siia ka delegatsiooni, kuid kodutöö peavad kõik ise ära tegema,“ märkis Ansip.

„Küll oleks kena oodata, et Gruusia areng sujub ja areneb ning tagasilööke ei toimu. Ilmselt aga ei ole põhjust oodata, et see kõik väga sujuvalt ja lihtsalt kulgeb. Gruusias on põllumajanduses hõivatud pea pool kogu töötajaskonnast ja seda on ilmselgelt kaasaegse majanduse jaoks liiga palju. See tähendab seda, et majandusstruktuuri muutused Gruusias saavad olema väga tõsised, enne kui Gruusia saab rääkida tõeliselt tugevast majandusest,“ kommenteeris peaminister.

Miks Eesti ärimees peaks Gruusiasse investeerima? „Seda tuleks eelkõige ärimeeste käest küsida, miks nad seda teevad. Kuid seal, kus riskid on olnud suuremad ning teerajajaid ees pole palju olnud, sinna tehtud panused on tavaliselt olnud suuremate kasumitega,“ märkis Ansip ning lisas, et tegelikud põhjused investeeringuteks on palju proosalisemad.

„Kui Eestis on millegagi väga heal tasemel hakkama saadud, siis on hea seda kogemust kopeerida mõnes teises riigis. Küsimus on eelkõige selles, kas meie ettevõtjad usuvad demokraatlike arengute jätkumisse Gruusias või mitte. Kui meie ettevõtjad usuvad, et Gruusiat ootab ees samasugune majanduse areng, nagu on Eestile osaks saanud viimase 15 aasta jooksul, siis tasub kindlasti praegu Gruusiasse investeerida, sest Gruusia on majandusarengu mõttes Eestist kaugel maas,“ lisas Ansip.

Kui Eesti alustas oma struktuursete reformidega kohe pärast iseseisvumise taastamist, siis Gruusias on peaministri sõnul tõsisemad majandusstruktuuri muutused toimunud alates 2003.-2004. aastast. Kaotatud aeg tuleb tasa teha, kuid see ei saa olema kerge. „Ma väga loodan, et Gruusiast saab tugeva majandusega demokraatlik riik. Igatahes viimaste aastate arengud on olnud paljutõotavad,“ märkis peaminister.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. February 2008, 17:09
Otsi:

Ava täpsem otsing