Mari Hiiemäe • 7. veebruar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Külmunud inimese kehatemperatuur tuleb taastada

Mida külmemad on ilmad, seda tõenäolisem on alajahtumisest tingitud õnnetusjuhtumite sagenemine. Kui aga puhub tuul, inimesel on seljas märjad riided ning ta peab õues viibima pikka aega, võib keha üldine jahtumine saabuda ka plusskraadide juures.

Kui jahtumine pole nii kriitiline, et patsient lausa elustamist vajab, suudab abivajajale esmaabi anda iga möödamineja.

Tallinna Kiirabi ravijuht Katrin Koort soovitab alajahtumise kahtlusega kannatanu kiiresti sooja ja tuulevaiksesse paika üles soojenema viia. "Võhivõõrast ei julge igaüks oma koju küll võtta, aga abi on ka sellest, kui kannatanu saab õuetemperatuuri käest kas või trepikotta, kus pole tuult ja kus õhk on välistemperatuurist veidi soojem," ütleb Koort.

Järgmise etapina tuleb riided, mis kannatanul seljas, ära võtta, sest need on enamasti külmad, mõnikord ka märjad. Märgade riiete kaudu toimub keha lisajahtumine väga kiiresti. Soojas toas võib alajahtunu päris paljaks koorida, vajadusel kuivatada ning seejärel talle kuivad riided anda ning ta sooja teki sisse mässida. Külma saanud inimene peab suutma oma kehatemperatuuri taastada ning sellele aitab kaasa soe jook. "See ei pea olema tingimata tee või kohv või kakao. Joogiks sobib suvaline soe vedelik, ka vesi," ütleb Koort.

Kindlasti ei tohi alajahtunut turgutada alkoholiga, kuna mitte igaühele ei pruugi selline ravi sobida.

Teine meetod, millesse tuleks ettevaatusega suhtuda, on alajahtunu ülessoojendamine kuuma vee abil, kuna selle tagajärjel võib kannatanu vererõhk nii tugevalt langeda, et inimene kaotab teadvuse ja tema elufunktsioonid langevad kriitilise piirini. Seega ei maksa kindluse mõttes inimest kuuma vanni pista, vaid piirduda soojendamisel kuivade kangastega.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt