11. veebruar 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Tehnoloogia sektorina alahinnatud

Maailma juhtiva tarkvarafirma Microsofti aktsia ei ole olnud nii odav alates 1986. aastast, kui ettevõtte omanik Bill Gates ta börsile viis. Soomlaste uhkus Nokia kaupleb oma kõige vähem kallimal tasemel pärast seda, kui ta suurimast mobiiltelefonide tootjast Motorolast 1998. aastal mööda läks, kirjutas Bloomberg.

Hoolimata USA aktsiatele prognoositud kõige kiiremast kasumi kasvust, välja arvatud pankade ja tehnoloogiaettevõtete aktsiad, said just need kõige enam kannatada globaalse aktsiaturu kõikumistest ja langesid jaanuaris viimase kolme dekaadi halvimale tasemele.

MSCI maailmaindeksis olevad arvutite ja tarkvaraga seotud ettevõtted kauplesid 6. veebruari seisuga 20,8kordsel kasumil, mis on kõige aegade madalaim tase. Kümme aastat tagasi kaubeldi 91,1kordsel kasumil.

Rohkem kui kahe kolmandiku S&P500 indeksi tehnoloogisektori firmade neljanda kvartali tulud ületasid ootusi. Analüütikud prognoosivad tulude kasvuks Dellist Intelini sel aastal 24 protsenti, isegi kui USA majanduse aeglustumine ähvardab pärssida nõudlust.

"Valuatsioonid on õiged, kui kahenumbrilised tulu kasvu ootused on õiged," teatas M. M. Warburg & Co Hamburgi investeerimisstrateegia juht Carsten Klude, kelle hallata on 20 miljardit dollarit ja kes müüs novembris kõik tehnoloogiaaktsiad, kaasa arvatud Nokia. "Taolises väljakutsuvas majanduskeskkonnas on selline prognoos liiga optimistlik."

MSCI tehnoloogiaindeks kukkus sel aastal 16%, kõige rohkem kümne rahvusvahelise tööstusharude seas, kuna USA majandus kasvas viimases kvartalis vaid poole analüütikute prognoositust ja töötus suurenes detsembris kahe aasta kõrgemaile tasemeile, 5 protsendi peale.

"Kui USA majandus langeb surutisse, millest on räägitud juba eelmise aasta lõpust alates, siis on raske uskuda, et tehnoloogiasektor sellest pääseks," kahtlustas Wachovia Securitiese juhtiv aktsiastrateeg Doug Sandler.

Tehnoloogiasektori puhul valmistavad aktsiaturud praegu rõõmu eelkõige kauplejatele, mitte investoritele.

Kui aktsiaturgude pikaajalised trendid tõmbavad tavapäraselt endaga kaasa ka üksikaktsiaid, siis praeguses volatiilses keskkonnas sõltub iga aktsia käekäik ainult ettevõtte fundamentaalsetest näitajatest.

Seega tasub mõneks ajaks ära unustada varasemal ajal "kuuma raha" ligi tõmmanud aktsiad ja eelistada tugeva bilansi ja toimiva ärimudeliga ettevõtteid, mis tarbija nõrkuse tõttu vähem kannataksid.

Kuigi paljud ettevõtted kauplevad suhteliselt madalatel suhtarvudel, oleks see langeva kasumi tingimustes õigustatud. Viimane sõltub juba majanduse käekäigust, mille suunda praegu on vastuoluliste andmete põhjal keeruline prognoosida. Seega tuleks vältida oste, mille ajendiks on lootus, et ehk läheb õnneks. Aktsiate soetamine peab olema põhjendatud, sest turg praegustes oludes vigu ei andesta.

Microsoft on üldiselt suurepärane ettevõte ning paari aasta eest kogetud mured on jäetud seljataha. Aktsia ei ole kallis ning kaaluksin ostmist, kuid kindlasti mitte enne Yahoo! võimaliku soetushinna selgumist. Kuna Yahoo! esialgse pakkumise tagasi lükkas, tekib oht, et Microsoft maksab liiga kõrget hinda. Saavutatav kulude kokkuhoid ning sünergia ei pruugi olla piisav. Samas ei saada loobumist lubada, sest võitluses Google'iga enda platvormi abil uut lehekülge pöörata ei suudeta.

Seega parim soovitus on natuke aega kõrvalt jälgida.

Autor: Virge Lahe

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt