Briti teadlased ravivad haavu ilma armideta

13. veebruar 2008, 12:55

Briti teadlased on saavutanud haavade
kiirema ja armideta paranemise, vaigistades haava rakkudes tavapäraselt
aktiveeruva geeni.

Nii nagu nahale tekib pärast haava paranemist armkude, armistuvad tegelikult kõik koed vigastusest paranemisel. Seda põhjustab immuunsüsteemi reaktsioon, mille käigus valgeverelibled hävitavad mikroobe ja põhjustavad paranemist soodustavate kollageenikogumite teket. Siiski ei lase kollageenikogumid kudedel omavahel kokku kasvada ja põhjustavadki armkoe tekke, kirjutas Eesti geenikeskus Science Daily vahendusel.

Bristoli ülikooli teadlased professor Paul Martini juhtimisel leidsid, et osteopontiini OPN-geen on üks neist geenidest, mis käivitavad armkoe tekke. Vaigistades haava rakkudes spetsiaalse geeliga OPN-geeni, kiirenes haava paranemine ja vähenes armkoe teke.

Martin usub, et nii OPN-geeni ja teiste sarnaste funktsioonidega geenide vaigistamisele suunatud ravimeetodid saavad peatselt olema kättesaadavad ka haiglates. Praegu tegeleb OPN-geeni vaigistamise tehnoloogia patenteerimisega üks haavaravile spetsialiseerunud biotehnoloogiaettevõte.

Varasemad uuringud on näidanud, et mitmete liikide, sealhulgas inimese embrüote haavad paranevad ilma armistumata. Nüüd tundub, et sama võib osutuda tõeks ka täiskasvanute puhul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. February 2008, 12:55
Otsi:

Ava täpsem otsing