Väinu Rozental • 13. veebruar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Hüva nõu tasuta?

Mullustest mentoritest nimekaim, mööblifirma Thulema endine juht ja omanik August Kull põhjendab mentorikohustustest loobumist oma aja ning raha kulutamisega. "Kui ma pean oma koostööpartneri juurde Eesti teise otsa sõitma, siis keegi ei kompenseeri mulle isegi bensiinikulu," sarjab Kull Eestis vabatahtlikkuse alusel üles ehitatud mentoriprogrammi ja lisab, et mitmel pool mujal maailmas saavad mentorid tasu. "Vabatahtlikkus on see, miks Eestis väga tugevad mentorid ei saa oma kallist aega kulutada."

Kulli hinnangul on EASi mentorlusprogramm pigem alustavate ettevõtlike inimeste kooskäimise koht. "Ma osalesin mullu selles programmis, sest ühe väikefirma omanik väga palus mul mentoriks hakata," lausub Kull.

EASi mentorlusprogrammi koordinaatori Katrin Eha kinnitusel pole tuntud tegelased neile eesmärk omaette. "Olulisemad on mentori isiksuslikud omadused ja eelkõige see, et tal on oma koostööpartneri jaoks aega," täpsustab Eha.

Ettevõtjad ehk mentiid saavad Eha sõnul osaleda vaid ühe aasta ehk igal aastal koosseis vahetub. "Samas on meil palju pikaaegseid ja kogemustega mentoreid, kes osalevad programmis teist, kolmandat ja isegi neljandat aastat."

"Mõnel paaril klapib koostöö paremini ja mõnel halvemini - just nagu armastuseski," näitlikustab ettevõtluskonsultant Valdo Ruttas, kes osaleb mentorina neljandat aastat. "Minu kui tugiisiku ülesanne on koostööpartnerit läbi oma kogemuste nõustada. Samas peab mentii olema selgelt aktiivsem pool ehk mitte häbenema küsida isegi lolle küsimusi."

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt