Sirje Rank • 13. veebruar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

TeliaSonera veab Lätiga vägikaigast

"Me ei ole valmis (oma osalust - toim.) müüma. Me tahame osta," kinnitas eile Barcelonas maailma tähtsaimal sidemessil viibiv TeliaSonera juht Lars Nyberg Rootsi uudisteagentuurile TT. Nyberg kinnitas, et diskussioon Läti valitsusega jätkub.

Teisipäeva õhtul teatas Läti valitsus, et on otsustanud TeliaSonera 7. veebruaril tehtud ostupakkumise valitsuse osale Lattelekomis ja mobiilsidefirmas LMT tagasi lükata. TeliaSonera pakkumise suurus oli kokku 500 miljonit latti ehk üle 11 miljardi krooni.

Läti peaminister Ivars Godmanis põhjendas eitavat otsust konkurentsiolukorraga Läti turul, kus TeliaSonera mõlemat firmat üle võttes saaks liiga tugeva positsiooni. Godmanise sõnul oodatakse TeliaSoneralt kolme nädala jooksul uusi ettepanekuid.

Läinud kuul pakkus Läti valitsus TeliaSonerale lahendust, kus skandinaavlased müüks oma 49% osaluse Lattelekomis ja säilitaks 49% osaluse mobiilsidefirmas LMT. Siis võiks TeliaSonera suurendada oma osaluse LMTs 100%-le, Läti valitsus aga paneks riigi 51%se osaluse Lattelekomis oksjonile.

TeliaSonera võistleb Lattelekomi pärast USA riskikapitalifirmaga Blackstone, mis tegi koos firma juhtkonnaga Lattelekomile läinud aastal ülevõtupakkumise. Aigars Kalvitise valitsus kiitis selle põhimõtteliselt heaks, kuid valitsuskriisi puhkedes jäi tehing katki. Uus peaminister Ivars Godmanis tühistas tehingu läinud kuul ja pakkus välja riigi osaluse müügi oksjonil. Blackstone pakkus Lattelekomi eest 290 miljonit latti.

TeliaSonera tahab välja osta nii Lattelekomi kui ka LMT, jätkates nii laienemist turgudel, kus juba tegutsetakse. "Meil on kaks teed: kas olla rahalehm, kust omanikud ammutavad suuri dividende, või võtta julgeid riske ja laieneda. Minu arusaam on, et meil tuleb senisest rohkem riskida… Me oleme siin, et Superkarikale võistelda, ja me tahame võita," tsiteeris TT eile Lars Nybergi sõnu.

Värskeima hindamise järgi on Lattelekomi väärtus 304 miljonit latti, vahendas agentuur Bloomberg viitega Läti transpordiminister Ainars Slesersile.

Nüüd, kus TeliaSonera Rootsis ja Soomes koondab ja koomale tõmbab, kasvab firma jaoks uute turgude tähtsus, kus äri ajamine kätkeb teistmoodi riske.

Rootsi päevaleht Svenska Dagbladet kirjutab, et oma äritegevusega Usbekistanis toetab TeliaSonera sealse presidendi Islam Karimovi räiget diktatuurirežiimi.

TeliaSonera müüs hiljuti osaluse Usbekistani mobiilsidefirmas Coscom kohalikule partnerile, investeerimisfirmale Takilant, mille taga pole lehe andmeil keegi muu kui Karimov ning tema perekond.

TeliaSonera müügitulust laekub praegu juba iga kümnes kroon Kesk-Aasiast, kus TeliaSonera on Kasahstani, Aserbaidžaani, Gruusia, Usbekistani ja Afganistani sidefirmades osanik.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt