Cliff Richard astub autoritasude eest välja

14. veebruar 2008, 18:25

Muusikud võivad Euroopa Komisjoni
planeeritavatelt seadusemuutustelt tublisti kasu lõigata, kuna Komisjon tahab
muusika esitajate copyright’i perioodi pikendada seniselt 50 aastalt 95le.

Siiamaani on suured briti staarid, näiteks Cliff Richard ja Roger Daltrey seda muudatust UK valitsuse tulemüürist tulutult läbi suruda üritanud, kirjutas BBC. Komisjoni sõnul toob uus ettepanek kasu ka vähemtuntud muusikutele. „Euroopa esinejate autoriõiguste kaitse väljendab nende moraalset õigust oma tööd kontrollida ja esinemiste eest tasu saada,“ lausus Euroopa Liidu siseturu volinik Charlie McCreevy. „ Esitaja annab heliloomingule elu ning kuigi enamik meist ei tea, kes loo kirjutas, teame me tavaliselt selle esitajat.“

Loo või muusikapala autoriõigused ja –tasud jagunevad reeglina kaheks. Laulja, bänd, muusikud ja tehnilised töötajad omavad esitamis- ja helisalvestusõigusi. Avaldamisõigused, mis hõlmavad ka laulusõnu ja noote, jäävad autorile või plaadifirmale. Need kehtivad autori eluea, pluss 70 aastat.
Eriti tähtis on see ettepanek muusikutele ja tehnikutele, kes saavad limiteeritud aja jooksul vaid väikest osa plaadimüügi tulust. Samuti hooajalise iseloomuga muusikud-esitlejad.
Ka Who laulja Rodger Daltrey ja Sir Cliff Richards on nende hulgas, kes astusid välja UK valitsuse otsuse vastu autoritasude perioodi mitte pikendada. Daltrey sõnul sõltuvad tuhanded muusikud autoritasudest, saamata muid abirahasid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. February 2008, 19:27
Otsi:

Ava täpsem otsing