Saturni kuul loksuvad süsinikjärved

14. veebruar 2008, 12:11

Saturni kuu Titaani pinnal on süsivesinikke
sadu kordi rohkem kui kogu Maal naftat ja maagaasi. Süsivesinikud sajavad
taevast vihmana ning asuvad harjumuspärase vee asemel Titaani pinnal olevates
järvedes ja luidetes.

Sellistele järeldustele jõudsid John Hopkinsi ülikooli teadlased eesotsas Ralph Lorenziga, uurides kosmosesondi Cassini saadetud andmeid. Tulemused avaldati ajakirjas Geophysical Research Letters, kirjutas Physorg.

„Titaan on kaetud süsivesinikega. Tegemist on hiiglasliku orgaaniliste molekulide tehasega,” ütles Lorenz. Titaani pinna temperatuur on väga külm –179 ?C. Seetõttu ongi peamiselt metaani ja etaani kujul esinevad süsivesinikud selle taevakeha pinnal vedelas olekus.

Cassini on radariga kaardistanud siiani 20 protsenti Titaani pinnast. Leitud on mitusada järve ja merd, millest igaüks sisaldab rohkem süsivesinikke, kui on Maal naftat ja maagaasi. Luited aga sisaldava orgaanilist ainet palju rohkem kui Maa kivisöevarud.

Ehkki tervet Titaani pinda ei ole kaardistatud, eeldavad teadlased, et ka kaardistamata osa on seniuuritule sarnane. Järvede sügavus ei ole teada, mistõttu võtsid teadlased appi Maa järvede uurimisel kindlaks tehtud seaduspärasused. Keskmine sügavus arvestati ümbritsevate alade topograafia alusel. Rusikareeglina võib öelda, et järved on Maal keskmiselt umbes kümme korda madalamad kui ümbritsevad maapinna kõrgemad tipud.

„Samuti teame me seda, et mitmed uuritud järvedest on kindlasti sügavamad kui 10 meetrit, sest vastasel korral suudaksime me radariga saada ka õrna kujutise järvepõhjast,” ütles Lorenz.

„Me otsime universumist süsinikul põhinevat elu, mistõttu on Titaani süsinikulabori uurimine oluline,” ütles Lorenz.

Cassini järgmine möödalend Titaanist toimub 22. veebruaril, mil sond kaardistab ala, kuhu maandus Euroopa kosmoseagentuuri sond Huygens.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. July 2008, 12:14
Otsi:

Ava täpsem otsing