Inimesed käituvad nagu lambad

15. veebruar 2008, 10:41

Suure inimhulga ja lambakarja käitumises
pole erilist vahet, väidavad teadlased. Kui lambaid juhib karja juht, siis ka
inimesed jälgivad pimesi üht-kaht liidrit, kelle järel minna.

Suurbritannia Leedsi ülikooli teadlased on veendunud, et nende avastusel võib olla olulisi rakendusi – näiteks kriisiolukordade juhtimise puhul, kirjutas The Telegraph.

Professor Jens Krause juhtimisel tehti terve rida eksperimente, kus vabatahtlikel paluti suures hallis lihtsalt jalutada, aga üksteisega rääkimine polnud lubatud. Mõnedele katsealustele oli siiski antud pisut detailsemaid juhiseid.

Selgub, et on vaja vaid umbes viieprotsendilist osa, nn informeeritud isikuid, et kahesajapealise inimrühma liikumissuunda mõjutada. Ülejäänud 95 protsenti lihtsalt järgneb liidritele, sellest ise arugi saamata.

„Siin on tugev sarnasus loomade grupikäitumisega,” ütles Krause. „Kõik me oleme olnud olukordades, kus rahvahulk meid juhib. Aga meie uuringus osalenute puhul oli huvitav see, et nad langetasid teadlikke otsuseid, kuigi rääkimine ja žestikuleerimine polnud lubatud. Enamasti osalised ei saanud aru, et teised neid juhtisid.”

See töö on jätkuks Utrechti ülikooli teadlase Simon Readeri uuringutele, kus selgus, et enamus meist on õnnelikud, kui saavad liidrile järgneda, seda isegi juhul, kui me järgneme kellelegi, kes tegelikult ei teagi, mis suunas liikuda.

Veelgi hämmastavam on, et kui meile näidatakse lühemat teed, siis eelistame me ikka jätkata vana ja pikemat marsruuti pidi ning soovitame ka teistele pikemat teed. Sellisel käitumisel võivad olla surmatoovad tagajärjed, kui samuti toimida hoonetest evakueerimisel või merehätta sattunud laevas.


Artikkel ilmub ajakirjas Animal Behaviour Journal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. February 2008, 10:40
Otsi:

Ava täpsem otsing