ÄP fototoimetus • 17. veebruar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Ise sööme, joome, rahval arve toome

Tänases Äripäevas on põhjalik ülevaade riigikoguliikmete kuluhüvitistest.

See on elu ise oma lõpmatus mitmekesisuses, mida on püütud vägivaldselt pressida ühise nimetaja, "kohtumine valijatega" alla.

No ei mahu ta selle alla, ei mahu. Meie meelest on enamiku tehtud kulutuste põhjendamine karjuvas, tihti naeruväärses vasturääkivuses nende tegeliku sisuga.

Kohtumisele valijatega tuleb vurada hea autoga, selge see.

Ole, mis sa oled, aga auto annab sulle poole juurde.

Reformierakonna liige Rain Rosimannus teab seda ja sõidab BMW 523ga, mille liisingumaksest tasub maksumaksja 9000 krooni kuus.

Muidugi, riigikogu uuendas seadust, mille järgi võib auto liisingumakset hüvitada kogu kuluhüvitise summa ulatuses.

Halb uudis oli see, et kohe kasvasid liisinguarved mitmekordseks, hea uudis aga see, et autod läksid ju nooblimaks. Kui püüda üldistada, on riigikogu lemmikauto Honda CRV - samuti mullu Eestis kõige rohkem ostetud sõiduk. Riigikogu pani siin oma rahaka õla alla.

Suurelt ei karda mõelda Imre Sooäär, kes on esitanud riigikogu raamatupidamisele 64 900kroonise arve uusaastavastuvõtu eest, kus heategevuse käigus koguti ka 12 000 krooni Saarte laste ja noorteprojektide tarbeks.

Ebaselge, kas Sooäärele nii palju ka heategevuse eest kompenseeritakse, kuivõrd ühes kuus hüvitatakse "tööga seotud kulusid" (nali!) kuni 15 000 krooni. Aga ikkagi - millise kasuteguriga heategevus!

Uus trend tundubki olevat aastavahetuse pidude korraldamine ja jõulukingituste tegemine maksumaksja raha eest. Kristiina Ojuland tegi 26. detsembril seminari-nõupidamise 30-le valijale Kaberneeme sadamakõrtsis, hinnaga 13 300 krooni. Kui veel raha üle, siis vajagi (kuluhüvitiste) aastale vääriline punkt panna. Tegelikult ei saa me olla kindlad, kas me ei avalikusta delikaatseid isikuandmeid - kes mida sööb, joob, selga paneb, millise pilliga ringi kimab.

Oleme varem avaldanud kahtlust, kas delikaatsete isikuandmete kaitse seadus teenibki tavakodaniku privaatsuse huve või on mõeldud hoopiski kaitsmaks prominente, kelle suutäisi ajakirjandus muidu loeb.

Privaatsuse nõue oleks õigustatud siis, kui mitmekesist, et mitte öelda priiskavat elu oma raha eest elataks. Kuni kuluhüvitised kulutulena kasvavad, püüame meiegi nende kajastamisel ajast mitte maha jääda. Nii palju, kui delikaatsed isikuandmed võimaldavad.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt