Veebruar: kinnisvaraturg on talviselt jäine

Enn Tosso 18. veebruar 2008, 00:00

Kui jaanuar on alati olnud nii kõigile kaupmeestele kui ka kinnisvaraärimeestele aasta kehvim kuu, siis veebruar on tavaliselt leevendust toonud. Sel aastal paistab teisiti minevat. Seejuures pole üllatav lugeda Ober-Hausi aasta alguse kinnisvaraturu ülevaadet, milles firma tõi välja tõiga, et Eesti majapidamiste võlgade kasv ületab sissetulekute kasvu.

"2007. aasta teisel poolaastal on laenukasv oluliselt aeglustunud, samuti keskmiste laenusummade kasv, kasvanud on laenumaksed kuus. Enamiku kinnisvaralaenudega seotud 6 kuu Euribor tõusis aasta jooksul 4,9 protsendile, kuid hakkas aasta lõpus langema," kirjutas ettevõte ülevaates.

1Partner Kinnisvara kinnisvarakonsultant Ville Värk kirjutas Äripäeva lisas Oma Maja, et suurem hinnakorrektsioon on siiski toimunud. Ta usub siiski, et selle aasta esimesel poolel võib hindade alanemist oodata selgelt ülehinnatud projektide ja üksikobjektide puhul. "Kindlasti ei ole oma põhja saavutanud halva ehituskvaliteedi, olematu infrastruktuuri ja poolikute kommunikatsioonidega põllupealsed arendused," märkis ta. Samuti on uute arendusprojektide algatamine peaaegu peatunud.

Endiselt tuleb pea iga päev uudiseid KVKV-lt (kinnisvarakrahhi visuaal), kelle andmetel alandati 3. veebruaril Uus Maa Kinnisvarabüroo poolt Sepa elamurajoonis müüdavate kruntide hinda 35,52%.

Veelgi halvemad uudised tulevad Pärnust, kus on müügis ligi 200 uuselamut, peale selle sadakond uut elamut, mis on pandud müüki teist ringi ehk millest loodetakse saada spekulatiivset tulu. Ka on müügis umbes 700 korterit.

Olukord on hullumeelne, sest Pärnus ja Pärnumaal on korraga müügis tubli kolmandik kaubast, mis näiteks 2006. aastal müüdi aastaga. See on kinnisvaraarenduse buumi tagajärg, kirjutas Pärnu Postimees.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:21

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing