18. veebruar 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Hoiuste maht kasvas kordades

Eesti Pank teeb investeerimishoiuste statistikat alates selle aasta jaanuarist ja seepärast veel sellekohaseid andmeid ette näidata ei ole, teatas keskpank.

"Arvame, et eraisikute investeerimishoiuste maht ületas eelmise aasta lõpul 4,5 miljardit krooni ning maht kahekordistus aastaga," kommenteeris SEB Eesti Ühispanga raha- ja kapitaliturgude divisjoni jaetoodete müügijuht Kai Kutsar.

"Eelmisel aastal oli meie investeerimishoiuste maht nii era- kui ka juriidiliste isikute seas kokku üle kahe miljardi krooni, mis näitab, et SEB turuosa investeerimishoiuste osas on Eestis suurem kui tavapärane eraklientide turuosa," rõhutas Kutsar.

Tema sõnul alustas SEB investeerimishoiuste avalikku pakkumist esimesena Eestis 2004. aastal ja seetõttu kasvas investeerimishoiuste maht märksa varem kui teistel pankadel. Mullu jäi kasv veidi alla kahe korra.

"Väga populaarsed on olnud hoiused, mille tulu sõltub mõnest Hansa fondi käekäigust, kuna need on kliendile kergesti mõistetavad ja lihtsalt jälgitavad," rääkis Hansapanga investeerimistoodete osakonna juht Art Lukas.

2007. aastal kasvas Hansapangas sõlmitud investeerimishoiuste arv ja maht kolm korda, jõudes ligi 42 000 hoiuseni ja kolme miljardi kroonini. Lukase sõnul ei väljenda sõlmitud hoiuste arv otseselt klientide arvu, kuna mõnel kliendil on mitu hoiust.

SEB populaarsemate investeerimishoiuste seas nimetas Kutsar suuremate summadega lühiajalisi hoiuseid, kuhu paigutavad ka ettevõtted meeleldi raha. "Rääkides aktsiate hinnaliikumisega seotud hoiustest, on populaarsemad olnud Skandinaavia piirkonna hoiused," lisas ta. Samuti tõi Kutsar välja, et kui lõpeb mõni hea tootlusega hoius, siis pärast seda tuleb rohkem kliente hoiuseid sõlmima.

"Prognoosime, et investeerimishoiuste mahu kasvutempo edaspidi väheneb, kuna kasutajate hulk on juba suhteliselt suur ja investeerimishoiuse suhtelist atraktiivsust vähendavad nii kõrgemaks tõusnud tähtajalise hoiuse intressimäär kui ka tulevikus investeerimisintresside plaanitav tulumaksustamine," märkis Lukas. "Ent kindlasti jääb sellele oma kasutajaskond."

Nordea Marketsi vanemmüügijuhi Tõnu Palmi sõnul alustab Nordea lähiajal struktureeritud võlakirjade ehk investeerimishoiuste laiemat pakkumist jaeklientidele.

"Õiglane investeerimishoiuse käsitlemine maksustamise aspektist tõstaks üldjuhul investeerimishoiuste populaarsust veelgi," oli Palm veendunud.

Investeerimishoiuste peamine populaarsus seostub Palmi arvates eelkõige toote tulususega ja paljude muude investeerimishoiuse positiivsete omadustega, nagu on seda võimalus investeerida efektiivselt uutele turgudele võrdlemisi väikeste summadega, sealjuures kaitstes investeeringu põhiosa, ning valida enda jaoks sobiv osalusmäär.

"Hiljuti kogetud ulatuslikud aktsiahindade kõikumised ning globaalse majanduse aeglustumine teevad paljusid investoreid ettevaatlikuks. Investeerimishoius on sellepärast populaarsem kui kunagi varem," tõdes Sampo Panga säästmis- ja investeerimistoodete osakonna juhataja Peeter Schamardin. 2007. aastal kasvas investeerimishoiuste maht Sampos veerandi miljardi võrra ja jõudis 550 miljoni kroonini.

Schamardini sõnul on neil kõige populaarsemad olnud Venemaa aktsiaindeksiga, kulla maailmaturuhinnaga ja põllumajandusindeksiga seotud investeerimishoiused.

Investeerimishoiustelt teenitava tulu võimalikku maksustamise plaani peaks Schamardini arvates suhtuma rahulikult, sest enamiku investeerimishoiuste omanike jaoks ei peitu põhiprobleem maksuefektiivsuses, vaid investeerimisriskis. "Seega ma ei arva, et oluline osa investoreid kolib tulumaksuseaduse kavandatava muudatuse jõustudes investeerimishoiustest fondidesse," rääkis Schamardin.

Autor: Virge Lahe

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt