Kadrin Karner • 18. veebruar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Lepik: LHV jäi Pärsia lahe äärde hiljaks

Lepik ütles, et LHV polnud kahjuks esimene, kes avastas Pärsia lahe piirkonna. "Sellest on juba mõnda aega räägitud. Praegu on hinnad juba kõrgeks läinud," kommenteeris Lepik, kes siiski tõdes, et Pärsia lahe ümbrus on väga huvitav piirkond, kuhu suur naftaraha kokku voolab. Lepiku sõnul ei ole Eesti ärimehel seal lihtne turul tegutsemist mõjutavate kultuuriliste erinevuste tõttu.

Eesti kütuseärimehed Lepiku sõnul Pärsia lahe piirkonnas investeerimisest suurt abi ei saa. "Ei näe eeliseid. Nad on ise seal naftabojaarid koos kõik," ütles tarkinvestor.ee omanik. Ta lisas, et kui nafta hind on 100 dollarit barrel, siis on olukord hea, aga nii kui see kukub 50 peale, siis ei ole väljavaated just kiita.

Endine Pakterminali peadirektor ja transiidiekspert Raivo Vare ütles, et Pärsia lahe piirkonda investeerides peaks turgu lähedalt tundma.

Vare nentis, et Eesti kütuseäri ei võidaks Pärsia lahe piirkonnas asuvatesse naftarikastesse riikides investeerides midagi, kuna Eesti on hoopis teises turusegmendis.

Ise Vare Pärsia lahe äärde ei investeeriks. "Ei tunne seda piirkonda," põhjendas ta. Vare ütles, et teab ainult natuke piirkonna makromajanduslikust poolest, kuid seal investeerides peaks ise kohal olema. "Tundmatud turud on seal," märkis Vare. Teisalt tõdes Vare, et riigid on rahvusvahelisteks keskusteks saamise nimel eriti viimasel ajal väga tõsiselt pingutanud.

Trigon Capitali omanik Joakim Helenius juba tegutseb Pärsia lahe piirkonnas. "Jah, me juba investeerime seal, Araabia Ühendemiraatides," vastas Helenius küsimusele, kas praegu on hea aeg panustada Pärsia lahe riikidesse.

Heleniuse sõnul on lähitulevikus plaan Araabia Ühendemiraatides ka kontor avada, kuna tegemist on huvitava piirkonnaga, eriti kui uskuda, et nafta ja gaasi hinnad püsivad jätkuvalt kõrged.

Ka peab ta tõenäoliseks, et varsti ootab seda piirkonda ees suur majanduskasv. Heleniuse sõnul on üheks plussiks veel sealse kandi investeerimissõbralikkus, arenevad riigid, odav tööjõud, head maksutingimused ja hea kohalik areng.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt