Loomulik on looduslik

Väinu Rozental 19. veebruar 2008, 00:00

"Minu klientideks on eelkõige pered, kus elab allergik, aga samuti trenditeadlikud inimesed, kelle eesmärk on tegutseda võimalikult looduslikus keskkonnas," räägib OÜ Loomulik juht ja omanik Liina Asu-Raag.

Tema kinnitusel on ta Eestis üks väheseid, kes ametlikult pakub sellist teenust. "Mitteametlikke tegijaid, kes kasutavad looduslikke värve valmiskujul, on tegelikult tunduvalt rohkem," lausub Asu-Raag. "Mina segan ja toonin kohapeal värvid ning kannan need ise värskena ka pindadele."

Kuna Asu-Raagi elukaaslasele kuuluv ehitusfirma OÜ Saviukumaja tegeleb muu hulgas savi- ja lubikrohviga, saab Loomulik osa kliente just sedakaudu.

Reedel valmistas Asu-Raag ühes Põlva linnas asuvas korteris kohupiimast ja booraksist liimainet, millega savikrohvitud pinnad enne kaseiinvärviga värvimist kaetakse. "Eelistan kohalikku toorainet," muigab Asu-Raag, avab Põlva piimakombinaadis toodetud pooleprotsendise rasvasisaldusega Mumuu kohupiima pakendi ja laseb sisul potsatada segamisämbrisse.

Järgnevalt tuleb Asu-Raagil hakata segama ja otsima korteriomanikule meelepäraseid värvitoone. "Kõik need toonid on elus ja eluta loodusest," näitab Asu-Raag eri värvi pulbrit sisaldavaid purke. "Näiteks puuseened annavad väga ilusaid kollakaid ja rohekaid toone, kuid ultraviolettkiirgusele ei ole osa neist kuigi vastupidavad."

Asu-Raagi eesmärk on kunagi välja töötada kuivsegud, mida iga isehakanud remonditegija kasutada saaks.

Looduslikke krohvisegusid kasutava Võru ehitusfirma OÜ Majasain juhataja Andrus Needo ütleb, et kui klient soovib, et nad krohvitud seinad kataksid loodusliku värviga, siis loomulikult täidavad nad kliendi soovi. "Meil on mugavam värvid poest osta, sest valik on väga lai," lausub Needo. "Värvide ise segamine oleks meie jaoks liigne ajakulu."

Meie kui Eesti suurima looduslikke viimistlusmaterjale vahendava firma tähelepanekute kohaselt on looduslike värvide kasutamine küll tõusev trend, kuid mitte nii äkilise tõusuga, nagu ajakirjandus maalinud on.

Näiteks sisekujundusajakirju lugedes tundub, justkui kõik ainult looduslike värvidega tegeleksidki. Julgen siiski arvata, et vaevalt üle kahe inimese sajast on oma elus üldse kunagi tõsisemalt looduslike värvide peale mõelnud.

Ma ei oska isegi nimetada ühtki viimistlusfirmat, mille äriidee on üles ehitatud vaid looduslikele värvidele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:21
    Otsi:

    Ava täpsem otsing