19. veebruar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Mida ootate ehitusturult 2008. aastal?

Väike hirm on, kui vaadata börsil kukkuvaid aktsiahindu. See tähendab, et paljude potentsiaalsete klientide rahakotid muutuvad õhemaks, mis omakorda mõjutab tellimusi. Näiteks 1998. aasta börsikrahh oli meie ettevõtte jaoks raske aeg ja loodame, et nüüd asi nii hulluks ei lähe.

Ehituses käib ju kõik inertsist: mingil ajal läheb ehitusfirmadel hästi, tellimusi on piisavalt palju ja mingiks ajaks on stabiilne seis garanteeritud. Sellele järgneb mõõnaperiood. Praegu on Paide MEKil sõlmitud ehituslepinguid 100 miljoni krooni eest ja töid erinevatel ehitusobjektidel jätkub suveni.

Pingutama peab kõvasti, et firmal ka ülejäänud poolaastaks tasuvaid töid jätkuks, vastasel korral läheb talvel raskeks. Olukord päris lootusetu siiski pole. Mitmed kaubanduskeskused plaanivad kõvasti pinda laiendada, samuti hakkab Euroopa Liidu rahade toel hoogustuma põllumajandusehitus. Nii et tööpõld on lai.

Üldine hinnatõus ja pidev tööjõupuudus on pannud väiksemaid ehitusfirmasid kaaluma tegevuse lõpetamist. Ka MEK teeb väikefirmadega kooostööd, ent alltöövõtjates pettuma pole pidanud ning ükski objekt pole lõpetamata jäänud.

Küll oleme kokku puutunud tööjõuprobleemidega. MEKi palgal on veidi üle saja ehitustöölise ja Soomes või Rootsis on neist õnne käinud otsimas umbes pooled. Siiski ei ole meil suurt kaadrivoolavust, sest paljudel juhtudel käiakse välismaal tööl hooajaliselt ning siis naasevad mehed taas põhitööandja juurde. Ükski makstav summa ei kaalu üles pikaajalist kodukohast eemal viibimist.

Räägitakse, et Eesti ehitajate palgad on Soome palkadele järele jõudnud või jõudmas. Võimalik, et paljudes Tallinna ehitusfirmades see ongi nii, kuid meie ettevõte Soome palkadega võistelda ei suuda. Nii ongi ilmselt paratamatu, et Järvamaa ehitajad edaspidigi Soome tööle suunduvad.

Autor: Janek Lohu

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt