ÄP fototoimetus • 21. veebruar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Edukad oleme, saame ka targaks

Paarkümmend aastat tagasi unistasid Siim Kallas, Edgar Savisaar, Mikk Titma ja Tiit Made IMEst - isemajandavast Eestist. Manalateele lahkunud Rein Otsason pani juurde oma raha idee. Eesti inimesed lisasid tubli annuse rahvuslikku meelt ja sündis veel suurem ime - Eesti riik taastati. Ja sel pühapäeval saame tähistada riigi 90. sünnipäeva. Palju õnne, Eesti!

Oleme läbi tulnud paksust ja vedelast, rubla-, relva-, lindi-, korteri- ja maadevahetuse skandaalidest. Vahel tormates, vahel aeglasemalt, sekka kukkudes kord kõvemini (Vene kriis ja börsikrahh), kord pehmemini (laenu- ja kinnisvarabuum). Ja siin me oleme. Ning lõppkokkuvõttes on meil ju tegelikult väga hästi läinud - riburada on teisedki suured soovid täitunud: oleme Euroopa Liidu liige, kuulume NATOsse. Meie inimesed on pärjatud Eurovisioonil, paljudel konkurssidel, olümpiaareenidel, hiilanud maailmameistrivõitluste medalite säras.

Peaminister Andrus Ansip käis kaks aastat tagasi välja veel ühe suure eesmärgi - jõuda Euroopa viie jõukama riigi sekka. Oleme sellele eesmärgile juba sammu võrra lähemal - kutse rikaste klubisse - OECDsse - on käes. Usku meisse väljaspool riigipiire pole suutnud kõigutada kõrge jooksevkonto defitsiit, kiire inflatsioon ega seotud valuutakurss, mis on The Economisti hinnangul klassikalise majandusteooria järgi nn tappev kokteil. Sellesama väljaande järgi tüürime pehmemapoolse maandumise suunas.

Leib on meil nüüd laual, loodetavasti pikaks ajaks. Nüüd on vaja enamat kui täis kõht - ilusat ja haritud Eestit, tervislikku elukeskkonda, õnnelikke inimesi. Usume, et ükskord see nii ongi. Selleks soovime, et Andrus Ansip ja Mart Laar leiaksid tee, kuidas oma toetajas- ja valijaskonda kasvatada teineteisele kaikaid kodarasse loopimata.

Kõigile poliitikuile soovime sirget selga ja mõistust nõuandjate valimisel. Siis pole ohtu populismi kalduda ega rakendada Euroopa Liidu nõudeid karmimalt kui liit ise teeb. Asjatundjad pole Eestist otsa saanud, tarvis vaid vaadata vähe kaugemale kui enda lähiümbrus.

Edgar Savisaarele mõtleme oma soovis eriti. Temagi elu on siis palju ilusam - meedial poleks põhjust teda pidevalt arvustada. On rõõmsameelsem Savisaar, on sedasama teisedki keskerakondlased ning ka nende valijad.

Eesti ettevõtjale tahame soovida oskust hakkama saada ilma tipp-poliitikute toeta, seda valitsuse ja riigikogu tegemiste kiuste, ning mõistmist, et kõike, mida nad teevad, teevad nad lõpuks ikka iseendale. Austades töötajaid, partnereid ning kokkulepitud reegleid, läheb kõik hästi. Valgustkartvad lepped ja teod tulevad ju lõpuks ikka välja. Õnneks!

Oma lugejaile soovime aktiivsust Äripäeva tegemistes kaasa lüüa, vajadusel ka vigadele osutada - Äripäev tahab samuti paremaks muutuda. Seda saame me teha vaid koos teiega.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt