Uus pank uue ühiskonna jaoks

Triinu Gröön 25. veebruar 2008, 00:00

ABN AMRO Reali panga visiooni ja missiooni kesksel kohal on arusaam, et nii ühiskond kui ka turg on muutumas ning sellega seoses muutub ka pankade roll. Tunnetatakse vajadust olla uue ühiskonna looja; ühiskonna, mis oleks majanduslikus mõttes efektiivne, sotsiaalselt õiglane, poliitiliselt demokraatlik ja keskkondlikult jätkusuutlik.

"Soovime sellist ühiskonda ning soovime olla nende muutuste eestvedajad nii turul kui ka ühiskonnas," selgitatakse panga äri- või koguni olemise filosoofiat.

2007. aastal võitis ABN AMRO Financial Timesi välja antava jätkusuutliku panganduse auhinna ning aasta enne seda pälvis panga Brasiilia esindus ABN AMRO Real sama auhinna arenevatel turgudel tegutsevate ettevõtete kategoorias. Kindlasti ei ole tegemist täiusliku ettevõttega, ent paljudele teistele on pank vastutustundliku ettevõtluse printsiipide rakendamisega eeskujuks küll.

Mida pank teeb? ABN AMRO Reali puhul võiks tehtu tinglikult jagada kahte kategooriasse: tegevused, millega peaks tegelema iga ettevõte, ning tegevused, mis on seotud ettevõtte spetsiifikaga ehk siis pangandusega.

Esimeste hulka kuuluvad näiteks ettevõtte keskkonnasäästlikkuse programm, regulaarne koostöö allhankijatega, mitmekesisust toetavad personaliprogrammid ning töötajate pidev koolitamine rakendamaks vastutustundliku ettevõtluse printsiipe igapäevategevuses.

Samuti kuulub tegevuste hulka, mis puudutavad iga ettevõtet, suur hulk kogukonnaprojekte ja -investeeringuid, mis on eelkõige haridusele suunatud.

Sama fookusega on ka töötajate korporatiivne vabatahtlikkusprogramm - panga töötajad saavad panustada riikliku koolihariduse edendamisse nii ise õpetades kui ka näiteks oma tööjõu ja teadmistega uue võimla ehitamisele kaasa aidates. Uue võimalusena nähakse ühiskonnale suunatud tegevustesse ka oma klientide ja partnerite kaasamist.

Pank on teenindusettevõte ning võiks arvata, et keskkonnatemaatika seda ei puuduta. Ent siiski- ABN AMRO Realis juurutatud keskkonnasäästlikkuse programm aitas ettevõttel nelja aasta jooksul säästa üle 10 miljoni krooni.

Välja on töötatud grupp tooteid, mida ajendab hool sotsiaalse ja looduskeskkonna eest. Näiteks on laenutooted ettevõtetele, kes soovivad juurutada puhtamaid tehnoloogiaid. Heade tulemuste hulgas võib välja tuua näiteid koostööst tootmisettevõtetega, mis on viinud edukate ja uudsete pakendite ümbertöötlemislahendusteni. 2005. aastal näiteks sõlmiti sotsiaal- ja keskkonnasuunitlusega toodete valdkonnas 4280 tehingut koguväärtusega 34 miljonit USA dollarit.

Panga krediidiandmise protsessi osaks on ka see, et laenu saamisel läbivad kõrgema riskiga sektorites tegutsevad ettevõtted sotsiaalsete ja keskkonnariskide hindamise.

Alates 2003. aastast tegutseb mikrokrediidi osakond, mille klientideks on praegu juba üle 30 000 Brasiilia vaesematest ühiskonnagruppidest pärit ettevõtjat. Jõukamaile ja jätkusuutlikkusest hoolivatele klientidele on võimalus paigutada raha eetilisse SRI (social responsible investment) fondi, mis koosneb rangema sotsiaalse ja keskkondliku hindamise läbinud Brasiilia ettevõtetest.

Eelmisel aastal oli ABN AMRO Real üks Brasiilia väärtuslikemaid tootemarke. Maineuuringute järgi on pank väga tugeva konkurentsiga sektoris viimase viie aasta jooksul esikümne teiselt poolelt jõudnud teisele kohale.

Ettevõtet on pärjatud mitmete rahvusvaheliste ja üleriigiliste auhindadega, mis tunnustavad ettevõtte pühendumust jätkusuutlikule arengule. Töötajate soovist ettevõtte arengusse panustada annavad kinnitust väga head rahulolu-uuringute tulemused ning see, et pank on üks ihaldatumaid tööandjaid riigis.

Oluline on ka see, et jätkusuutlikkuse eri aspekte arvestav äri paistab ka tasuv olevat: SRI investeerimisfond on näidanud häid tulemusi. Viie aasta jooksul (2001-2006) oli fondi tootlus 324,9%, mis on oluliselt parem S?o Paulo börsiindeksi (292,6%) tulemusest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:42

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing