Kaubamaja tõrjus mullu raskusi edukalt

Virge Lahe 26. veebruar 2008, 00:00

"Neljanda kvartali kasum vastas täiesti LHV prognoosidele. Ootasime kasumiks 132 miljonit krooni, kaubamaja teenis 131 miljonit krooni," teatas LHV analüütik Henri Adams. "Siinkohal tasub ära märkida, et tõstsime jaanuaris pärast esialgsete müüginumbrite avaldamist kasumiootusi, nii et oleme tulemustega rahul."

Praegu on LHV soovitus aktsiale "akumuleeri" ("osta juurde") ning hinnasihiks 133 krooni. "Hinnasihi muutmise kohta praegu kommentaari ei annaks, sest vaatame tulemuste järel oma prognoosid üle ning otsuse langetame ikkagi pärast põhjalikumat analüüsi," rääkis Adams.

Ettevõte teatas börsile, et tugevatele majandustulemustele vaatamata langes majanduskasvu pidurdumise ootuses eelmise aasta 12 kuuga aktsia hind ligi 15 protsenti, 143 kroonilt aasta alguses 122 kroonile. Eile lõpetas aktsia päeva 116 kroonil, tõustes enne majandustulemuste avalikustamist ligi 2 protsenti.

2008. aastaks ootab LHV Adamsi sõnul senistele prognoosidele tuginedes kerget marginaalide kahanemist ning kasumi jäämist möödunud aasta tasemele, seda majanduse jahtumise ning laienemiste tõttu, eelkõige Selveri laienemise tõttu Lätti. "Samas on ettevõte lubanud pöörata sel aastal rohkem tähelepanu just poodide efektiivsuse tõstmisele, mis on majanduskasvu aeglustumise tingimustes meie arvates õige käik juhtkonna poolt," ütles Adams.

Selleks aastaks prognoosib LHV kasvu aeglustumist kõigis Tallinna Kaubamaja ärivaldkondades. Adams nentis, et kui mullu suudeti käivet kasvatada 39 protsenti, siis selleks aastaks oodatakse 15protsendist käibe kasvu.

Riskidena tõi Adams välja majanduse käekäigu Eestis. Ettevõtete jaoks oleks kindlasti väga positiivne, kui majanduskasvu langus hakkaks õige pea stabiliseeruma. "See annaks tarbijale kindlustunnet juurde. Samuti tuleks silma peal hoida sellel, kui edukalt suudetakse Selveri kontseptsiooni tutvustada Läti turule," märkis ta. "Ettevõtte kasuks räägib tugev turupositsioon koduturul Eestis ning samuti järeleproovitud edukas ärimudel, mille rakendamine uutel turgudel oleks aktsionäridele kindlasti meelepärane," lisas Adams.

"Arvame, et sel aastal tarbimine Eestis jätkuvalt kasvab. Meie hinnangul kujuneb jaekäibe kasvuks 10-14 protsenti," kommenteeris Raul Puusepp, mis tähendaks võrreldes eelmise aasta statistikaameti avaldatud numbriga kuni 10protsendist kahanemist.

Puusepp kinnitas, et nii Eestis kui ka Lätis ollakse Selverite avamisega graafikus. "Praegu on Eestis 24 Selverit ning aasta lõpuks lisandub kümmekond uut kauplust," ütles ta. "Jah, meie tegevus Lätis on kooskõlas varem avalikustatud plaanidega. Esimesed Selverid avame Lätis sellel aastal, kuid nende täpseid asukohti ei soovi me praegu veel välja öelda," oli mees napisõnaline. 2009. aasta lõpuks on plaan avada 15 poodi.

Väga edukalt lõppes aasta automüügis, kuigi numbrid ei ole varasema ajaga võrreldavad. Juba mõnda aega on ettevõte rääkinud uute automarkide omandamisest. "Autokaubandusse sisenedes on meil algusest peale olnud eesmärk mitte piirduda ühe margiga. Uute markide otsimine on pidevalt päevakorras ning selles osas töö käib. Mis ja millal, saame ikkagi rääkida alles siis, kui oleme konkreetse tulemuseni jõudnud," jäi Puusepp ka seekord vastates endale kindlaks.

"Tallinna Kaubamaja kontserni jaoks kujunes lõppenud aasta väga heaks - me ületasime turu keskmisi kasvunäitajaid nii kaubamajade, supermarketite kui ka autokaubanduse osas ning parandasime seejuures märgatavalt oma kasumlikkust," kommenteeris Puusepp saadetud pressiteates.

Eelmise aasta lõpu seisuga ulatus Kaubamaja püsiklientide arv 250 000 kliendini, kasvades aastaga 10 protsenti. Püsiklientide osatähtsus kontserni kaupluste käibes tõusis mullu 71 protsendini. Partneri krediitkaartide arv ületas 10 000 kaardi piiri, seisis börsiteates.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing