Rootsi professor: ELis loeb suurus

26. veebruar 2008, 09:14

Euroopa Liidus loeb endiselt suurte ja
tugevate riikide sõna, ning laienemine on nende mõjujõudu veelgi süvendanud,
kinnitas Stockholmi Ülikooli professor Jonas Tallberg eile Washingtonis.

Tallberg tutvustas eile USAs Washingtonis Rootsi saatkonnas oma hiljuti välja antud raamatut „Kauplemisvõim Euroopa Nõukogus”, mis vaatleb liikmesriikide vahelist võimujaotust Euroopa Nõukogus.

Politoloogiaprofessor märkis, et üldiselt mängib Euroopa Nõukogus kõige suuremat rolli riikide suurus ja majanduslik võimsus – ehk liikmete strukturaalne tugevus. „Üldiselt on see keskkond väikeste riikide jaoks lahkusetu,” nentis professor.

Ta lisas, et ELi laienemine on suurriikide – Saksamaa, Prantsusmaa, Inglismaa – mõjuvõimu vastupidiselt levinud arvamusele veelgi suurendanud, kuna aina enam olulisi otsuseid võetakse vastu tippkohtumistele eelnevatel kohtumistel ja läbirääkimistel. Siiski loevad ka juurdepääs institutsioonilisele võimule (nt eesistujaks olemine) ning ELi saadetud riiklike esindajate isiklikud kontaktid ja kogemus.

Balti riikide kohta märkis Tallberg, et nood on tugevdanud Euroopa Liidus Põhjamaade positsioone, moodustades ühtse Põhjamaade-Balti riikide dimensiooni, ning samuti on Balti riigid leidnud endale hea partneri Suurbritannia näol – näiteks maksuküsimustes. „Lõpuks ometi tunnevad Briti diplomaadid, et neil on ELis liitlasi,” sõnas Tallberg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. February 2008, 09:13
Otsi:

Ava täpsem otsing