Mariliis Pinn • 26. veebruar 2008
Jaga lugu:

Hansapanga uus netipank tuleb aprillis

"Uus netipank erineb senisest hanza.net-ist mitmeski mõttes. Kui seni pidid otsima pangatoodete kohta käivat infot ühest veebist ja tegema pangatoiminguid teises veebi keskkonnas, siis nüüd on kõik eraklientidele vajalik koondatud ühte kohta aadressile www.hansa.ee. See on täiesti uudne lähenemine, millist ei ole meie teada maailmas seni kasutanud ükski universaalpank," rääkis Hansapanga jaepanganduse juht Margus Rink.

Panga teatel alustab uus hanza.net aprillis. Senine hanza.net jääb kasutajatele paralleelselt uue netipangaga avatuks paariks kuuks. Esialgu uueneb täielikult vaid erakliendi internetipank, äriklientide jaoks valmib uus netipank täies mahus 2008. aasta lõpuks.

Ringi sõnul on uus internetipank mugavam. "Näiteks kõik krediitkaarti puudutav tooteinfo, ülevaated ning tehingud on kasutajale mugavalt kättesaadav krediitkaartide alajaotuse alt," tutvustas Rink. "Seni paljusid ID-kaardi ja mobiil-ID kasutajaid häirinud püsiparooli küsimine kaob ära. Edaspidi küsitakse püsiparooli ainult koodikaardiga sisselogijatelt."

Kuigi Hansapanga juhid olid 1997. aastal veendunud, et telefonipank on tulevik, ei tapnud nad IT-meeste algatust ja lubasid neil internetipanga teha, uskudes, et see on nišitoode vähestele. "Kuid Hansapanga juhid eksisid, 1998. aastal oli 60 000 kasutajat ja edasi tõusis kasutajate arv püstloodis," tutvustas Rink nende veebipanga ajalugu.

Kahjuks arvasid nad 2004. aastal, et internetipank on valmis ja arendustöö lõpetati. "Nüüd me peame kõik selle tasa tegema. Kuid tol hetkel tundus, et toatäis arendajaid sügavad ennast ja tegelevad mitte millegi kasulikuga," põhjendas ta toonast otsust.

2006. aastal taipas Hansapank, et nende internetipank on kliendi jaoks loogikavaba ja sealt ei leita asju üles.

"Uut netipanka arendades on väga suurt rõhku pööratud turvalisusele, samas sel on hind, turvalisust ja mugavust kokku ei panna ei saa, tõketest tuleb üle ronida," lisas ta.

Rahvusvaheline finantsajakiri Global Finance nimetas mullu SEB Eesti Ühispanga internetipanga parimaks Eestis.

Kesk- ja Ida-Euroopa piirkonnas jagas SEB Eesti Ühispank jaeklientide terviklahenduse alamkategoorias esikohta Citigroupiga.

"U-neti uuendamine on pidev protsess. Uuenduste tegemisel lähtume kasutajate harjumustest ja trendidest maailmas. Arvame, et ilma pideva arenemiseta ei ole võimalik püsivat kliendirahulolu saavutada," vastas SEB Eesti Ühispanga e-tehnoloogia ja operatsioonide divisjoni direktori Tammo Otsasoo küsimusele, kas uus hanza.net tõukab U-neti troonilt.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas