Uus tööseadus viis oravaparteilt pronksöödel võidetud toetuse

Mariliis Pinn 27. veebruar 2008, 07:50

Võimuliidu väikseim osapool
sotsiaaldemokraadid suutsid hääleka võitlusega töölepinguseaduse teemal murda
erakondade toetustabelis välja kolmandale kohale ning Reformierakonna senine
suurtoetus on vähenenud.

Jaanuaris avalikkuse huviorbiiti tõusnud töölepinguseaduse eelnõu vaidluses vastandusid üksteisele selgelt Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid, kirjutas Postimees.ee.

Värske parteide populaarsusuuring, mille Postimees tellis Turu-uuringute ASilt, näitas, et pärast läinudaastast aprillimässu oma toetajaskonda kasvatanud ning stabiilselt kõrgel tasemel püsinud Reformierakond on selle aasta esimese kahe kuuga kaotanud seitse protsenti potentsiaalsetest valijatest.

Sotside fraktsiooni juht Eiki Nestor lubas, et nad jätkavad valitsusliidus oma mõtete elluviimist, ning uskus, et toetusprotsendi tõusu taga ei ole üksnes töölepinguseadus, vaid ka näiteks abi uue lasteaiaprogrammi juurutamisel.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal nentis, et ehkki küsitluse numbrid pole eelnevate küsitlustega võrreldavad, võib öelda, et ametiühingute hirmutamistaktika on kindlasti oma lõivu nõudnud. «Ka teistes riikides ei lähe tulevikku vaatavad ja valusad otsused kergelt, tihti on selleks vaja enne jõuda majandusvapustusteni,» tõdes Michal.

Isamaa ja Res Publica Liit jättis end meelega alguses tulisest vaidlusest kõrvale ning valis vaikimistaktika. Liidu peasekretär Margus Tsahkna nentis, et kuna selles konfliktis valisid koalitsioonipartnerid äärmuslikud positsioonid, siis on ka arusaadav, et tähelepanu läks eelkõige neile.

Kui varem kasutas Postimees toetusuuringute puhul Emori abi, siis alates 2008. aasta algusest on koostööpartneriks Turu-uuringute AS. Emori uuringud on näidanud Reformierakonna toetust 39–45% vahel, Turu-uuringute puhul on Reformierakonna toetus olnud varem 30% piires. Emor arvestab oma uuringutes ainult neid inimesi, kes annaks hääle ühele või teisele parteile, ja jätab välja need, kes ei hääletaks ühegi erakonna poolt või ei oska valikut öelda. Turu-uuringute puhul on ka need grupid eraldi välja toodud ning sellest ka kahe uuringufirma protsentide erinevus.

Reformierakonna toetus on langenud 21%ni, eelmise aasta märtsis toetas neid 27% valijatest. Keskerakonna toetus on 20%, 2007. aasta märtsis toetas neid 21% valijatest, samas juunis langes nende toetus suisa 16%le. SDE toetus on tõusnud 11%, 2007. aasta septembris oli neil vaid 5% toetajaid, samas märtsis 2007. kuulus neile 12% valijate poolehoid. IRLi toetus on kuivanud 7%ni, veel eelmise aasta märtsis toetas neid 14% valijatest. Rohelisi toetab 2008. aasta veebruari 8% valijatest, Rahvaliitu 3% ja 10% inimestest ei oska oma eelistust öelda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. February 2008, 07:49
Otsi:

Ava täpsem otsing