Viimsepäeva-ait avas uksed. VIDEO

27. veebruar 2008, 12:02

Avati hiiglaslik maa-alune hoiukamber, kuhu
plaanitakse tagavaraks koguda kõikide maailma kultuurtaimede seemneid.

Viimsepäeva hoiukambriks nimetatud seemnepank asub Norras Teravmägede saarestikus. Seal loodetakse turvaliselt säilitada maailma seemnete mitmekesisus, kaitstes seda erinevate ohtude eest alates sõdadest, looduskatastroofidest kuni lihtsalt rahapuuduse ja viletsa põllupidamiseni, kirjutas CNN.

130 meetri ulatuses külmunud mäe sisse kaevatud kamber avati pidulikult teisipäeval. 2004. aasta Nobeli rahuauhinna võitja, Keenia keskkonnaaktivist ja poliitik Wangari Maathai paigutas kambrisse esimesed seemned.

Esimese laevaga toodi saarele 268 000 erineva seemnesordi esindajad, iga erinevalt põllult pärinevat sorti vähemalt sada seemet. Kokku kaalus teisipäeval kambrisse paigutatud seemnetagavara umbes kümme tonni.

Laeva lastis oli kokku umbes 100 miljonit seemet, alates peamistest Aafrika ja Aasia toiduviljadest nagu mais, riis ja nisu kuni Euroopa ja Lõuna-Ameerika erinevate salati-, kartuli- ja odrasortideni.

Ametlikult nime Svalbard Global Seed Vault kandvasse hoiukambrisse plaanitakse lõpuks paigutada 4,5 miljonit erinevat seemnenäidist – kokku umbes kaks miljardit seemet. Nii loodetakse hõlmata peaaegu kogu maailma põllukultuuride mitmekesisus.

Varakambri ehitamist alustati eelmisel aastal. Seda rahastasid nii Norra valitsus kui ka ÜRO. Kamber asub 130 meetri pikkuse tunneli lõpus. Kuna kamber asub sügaval mäe sees, on seemned väliste katastroofide eest kaitstud.

Külmutussüsteemide abil viidi kambri temperatuur –18 kraadini. Piirkonna looduslik jahedus kindlustab, et temperatuur ei tohiks tõusta üle –4 kraadi.

Svalbardi hoiukamber sarnaneb juba varem avatud seemnepangaga, mis asub Inglismaal Sussexis. Millenniumi seemnepanga nime kandev hoiuruum on aga mõeldud metsikute, mitte kultuurtaimede säilitamiseks. „Peame säilitama tulevikuks võimaluse kasutada kogu praegu olemasolevat taimede mitmekesisust,” ütles Millenniumi seemnepanga projektijuht Paul Smith.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. February 2008, 11:53
Otsi:

Ava täpsem otsing