ÄP fototoimetus • 27. veebruar 2008
Jaga lugu:

Kinnisvaratehinguid viiendiku võrra vähem

Mullu tehti kokku 65 191 kinnisvara võõrandamistehingut, neist ostu-müügitehinguid 49 495, mida on 20% vähem kui 2006. aastal, selgub maa-ameti kinnisvaraturu ülevaatest.

Kinnisvaraturu aktiivsuse olulist langust näitab ostu-müügitehingute arvu vähenemine 24% võrreldes aasta varasema perioodiga. Hoonestatud kinnisasju osteti-müüdi 21% ja hoonestamata maid 27% vähem. Korteriomanditega tehti tehinguid 16% vähem kui aasta varem.

Kui vaadelda terve aasta tehinguid korraga, selgub, et keskmised hinnad siiski tõusid peaaegu kõigis maakondades üle Eesti. Kvartaliti võib siiski täheldada hindade langust alates mullu teisest kvartalist.

Korteritega tehti 2007. aastal kõige enam tehinguid Harjumaal, kuhu jäi 53,8% kõigist korterite ostudest-müükidest.

Korterite hinnad tõusid mullu ligi 50%. Ülevaate järgi on kõige suurema hinnatõusu läbinud Ida-Virumaa kinnisvara. Võrreldes tunamullusega kasvasid tehingute hinnad ligi poole võrra. 2006. aastal tähendas keskmine tehing natuke üle 400 000 krooni liikumist, kuid mullu kerkis see juba 800 000 kroonile.

Läänemaal ja Lääne-Virumaal on tehingu hind kasvanud umbes 15%. Samas on aga korterite ostu-müügitehingute arv märkimisväärselt kahanenud. Kui 2006. aasta neljandas kvartalis oli tehingute arv ligi 9000, siis 2007. aasta neljandas kvartalis jäi tehingute arv napilt alla 5000.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas