Hirm madude ees on kaasasündinud

28. veebruar 2008, 11:58

Enamik inimesi kardab madusid või tunneb
nende suhtes lausa vastikust. On see kultuuriline nähtus? Kas madu on põlatud
piiblilegendi tõttu, mis käsitleb inimese paradiisist väljaheitmist, või on hirm
mao ees inimesele evolutsiooni käigus väljaarenenud omadus?

Virginia ülikooli teadlased leidsid, et õige on tõenäoliselt viimane. Ka väiksed lapsed tunnevad madude ees hirmu sarnaselt täiskasvanutele.

Paljud maod ja ämblikud on inimesele väga ohtlikud ning evolutsioon suunas inimese arengut nii, et ellu jäid tõenäolisemalt need, kes oskasid neid loomi kiirelt märgata ning nendega kokkupuutumist vältida, kirjutas Psychological Science.

Psühholoogid Vanessa LoBue ja Judy DeLoache uurisid eelkooliealiste laste ja täiskasvanute võimekust märgata madu kiirelt teiste ohtu mittekujutavate objektide seast. „Me tahtsime näha, kas lapsed on madude leidmisel sama kiired kui täiskasvanud,” selgitas LoBue. „Kui inimesel on tõepoolest kaasasündinud omadus mao kiireks märkamiseks, peaks see lastel avalduma sama selgelt kui nende vanemail.”

Lastele ja nende vanemaile näidati arvutiekraanil lillede, konnade ja röövikute sekka peidetud madude pilte ning pilte, kus oli vaja leida mõni ohutu ese. Nii lapsed kui vanemad olid mao leidmisel oluliselt kärmemad.

Ajakirja Psychological Science märtsinumbris ilmuv uurimus võib anda esimese tõendi kohastumusliku visuaalselt stimuleeritud hirmumehhanismi kohta inimestel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. February 2008, 11:48
Otsi:

Ava täpsem otsing