Mate on stiil ja traditsioonid

Liis Kängsepp 29. veebruar 2008, 00:00

Mida mate argentiinlastele täpselt tähendab, on raske seletada. On ta lihtsalt üks soe jook, traditsioon, aja surnuks löömise viis või narkootikum? Ilmselt tunnistaks teile iga argentiinlane, et mate tähendab kõike eelpool loetletut ja veel midagi palju enamat.

"Öäkk," oli minu ja ilmselgelt paljude teiste gringode reaktsioon esmakordselt matet kõrrega lonksates. Seekord üritan ise rahulikuks jääda, kui matega harjumata inimesed püüavad pärast esimest mõru lonksu topsi jagajale tagasi pihku toppida, mõistmata, kui ebaviisakas on selline käitumine.

"Ah, turistid," mõtlen vaikselt ja üritan selgitada, kuidas vastuvõetud mate lõpuni joomata jätmine on matejagaja (cebador) solvamine. Ning kui oled otsustanud sulle ulatatud matetopsi vastu võtta, tuleb see alati ka lõpuni juua ja tagasi ulatada matemeistrile, kes topsi uuesti veega täidab ja sinust vasakul olevale inimesele edasi annab.

Mate on osa argentiinlaste igapäevasest elust, seda juuakse kodus, tööpostil, pargis, tänaval, rannas. Joogil on oluline roll inimestevahelises suhtlemises ning tean nii mõndagi argentiinlast, kes joob matet vaid siis, kui mõni naisterahvas seda valmistab, kuna matel võib olla oluline osa kurameerimisrituaalides.

Nii näiteks nimetatakse kahe kõrvaga mateanumaid ämmamoorideks, kuna selliseid topse jagasid puritaanidest emad oma noortele tütardele, et tüdrukute käed matet ulatades poiste omadega kokku ei puutuks.

Matetopsidega inimesed, termosed kaenlas, mõtlikul ilmel mööda päikesepaistelisi tänavaid uitamas või pargis mediteerimas, on oluline osa Argentina pealinna Buenos Airese ja Uruguay pealinna Montevideo igapäevarutiinist. Kohvikus istudeski pole midagi ebatavalist selles, kui ühtäkki astub keegi termosega leti äärde, paludes ettekandjalt kuuma vett.

Nii mõneski Argentina bensiinijaamas on spetsiaalne kuumaveeautomaat matesõltlastele, kel termos reisil tühjaks saanud. Ning kui kaugliinibussis teie kaasreisija äkki spetsiaalsest kotist pisikese kõrvitsakujulise topsi ja kuumaveetermose välja õngitseb, pole selles absoluutselt mitte midagi imelikku.

Mate mõju on umbes sama nagu kohvil - liiga palju tarbides võib hakata süda pekslema ning öösel ei pruugi uni tulla.

Mate vähendab näljatunnet ja kiirendab ainevahetust ning suure tõenäosusega lõpeb esimene tõsisem matejoomine kõhulahtisusega.

Osa allikaid väidavad, et mate võib soodustada vähi teket (kindlat seost mate ja vähi vahel pole siiski tuvastatud), samas kui teised allikad peavad jooki tervisele äärmiselt kasulikuks - tee parandavat südametegevust, mälu ning tugevdavat närvi- ja immuunsüsteemi.

Mate tekitab sõltuvust nagu kohvi või suitsetamine - algul ei saa vedama, pärast ei saa pidama. Siiski peetakse matet kohvist tervislikumaks, kuna taim sisaldab vitamiine ja kehale kasulikke aineid.

Kui kasutada "elusat" matetopsi (nagu näiteks kuivatatud kõrvits ehk calabaza või puidust tops), tuleb see enne esmakordset kasutamist "sisse sööta". Selleks tee topsi laar matet ja jäta umbes päevaks-paariks seisma, seejärel puhasta tops, valmista uus laar matet ja asu jooma.

Vikipeedia andmeil on Uruguays seadus, mis keelab matejoomise autoroolis, vältimaks õnnetusi, mida kuuma veega mässamine endaga kaasa võib tuua.

Võta puhas mateanum, täida see umbes ? ulatuses teepuruga.

Kata tops käega ja raputa natuke, seejärel kalluta puru 45kraadise nurga alla ning surka sisse metallist kõrs (bombilla). Kui ei soovi mõru matet juua, raputa kõige peale suhkrut, kuid pea meeles, et kui tops on "sisse söödetud" mõru matega, ei saa sellest magusat juua ja vastupidi.

Kalla puru 80kraadise veega üle nõnda, et vesi tõuseb matepuruga triiki. Kindlasti tuleb silmas pidada, et vesi ei oleks kuumem kui 80 kraadi, muidu võib suu ära põletada.

Oota hetk ning asu läbi kõrre teed imema. Esimese topsi joob alati tühjaks valmistaja - cebador -, veendumaks, et jook on kõlbliku kvaliteediga. Ei soovita matet pikaks ajaks tõmbama jätta, maitse muutub liiga kibedaks.

Joo tops tühjaks, vala peale järgmine laar vett, ulata tops endast vasakul olevale inimesele, kes pärast tühjendamist selle sulle tagasi annab, et saaksid uue vee peale kallata ja järgmisele edasi anda.

Mate valmistamisel on loomulikult eri koolkondi. Osa lisavad enne kuuma vee pealevalamist külma vett, osa suskavad kõrre sisse siis, kui vesi juba topsi valatud. Mõned valavad vett ringjate liigutustega, et vesi kataks korraga kogu puru, teised valavad vett ainult kõrre kõrvale, nõnda, et osa purust jääb esialgu üldse kuivaks.

Topsi. Traditsiooniliselt juuakse matet väikesest kuivatatud kõrvitsast, mille serv on kaunistatud hõbedaga, kuid paljud eelistavad hoopiski puidust või metallist topsi (kunagi jõid rikkad matet hõbedast nõudest), saadaval on ka klaasist ja keraamilisi variante. Matetops peaks olema spetsiifilise kujuga, kuid õige disainiga kruusi puudumisel kõlbab ka tavaline teekruus.

Metallist kõrt ehk bombilla't (bombizza).

Matepuru, ja kui ei taha mõru teed juua, ka suhkrut.

Termost või teekannu. Kui soovitakse matet nautida õues, on kasulik omada spetsiaalset kotti, disainitud kogu vajaliku kraami transportimiseks.

Aega ja head seltskonda. Mate on rituaal, mille juures pole sobilik kiirustada ning mida on hea sõpradega jagada.

Küpsist või mingit muud näksi. See pole muidugi kohustuslik, kuna mate leevendab näljatunnet. Teisalt tekitab tema maitse teinekord tahtmise midagi magusat näkitseda, et mõrusust leevendada.

Foto: Liis Kängsepp

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing